Варненската опера възстанови балетно заглавие след близо два века забрава

„Катарина, или Дъщерята на разбойника“

Снимка ТМПЦ-Варна

Премиера на балета „Катарина, или Дъщерята на разбойника“ на 19 юни е акцент в програмата на XV издание на фестивала „Опера в Летния театър“, съобщават организаторите от Театрално-музикалния продуцентски център във Варна. Спектакълът на композитора Цезар Пуни и хореографа и либретист Жул Перо се възстановява след почти два века забрава, отбелязват от екипа.

Главният балетмайстор на Варненската държавна опера Сергей Бобров прави грандиозна възстановка на заглавието, в която на сцената излизат 60 балетисти в над 200 костюма. „Катарина, или Дъщерята на разбойника“ се поставя за първи път в България, допълват от оперния театър.

В основата на историята на творбата стои истинска случка. Италианският художник от XVII век Салватор Роза е отвлечен от разбойници и се влюбва в дъщерята на техния предводител Катарина. Главната героиня, за разлика от другите женски персонажи на Романтизма, е независима, борбена и смела.

На премиерата на балета в Лондон през 1846 г. самият Жул Перо танцува в ролята на Дяволино, който е съперник на художника за сърцето на Катарина. В средата на XIX век балетът покорява Русия и достига по гледаемост „Лебедово езеро“. Самият император Николай I присъства на репетициите и показва на балерините как правилно да държат оръжие в прочутия „Стратегически танц“. Спектакълът е специален и заради специфична азбука на жестовете, в която всяко движение има точно определено значение, посочват още от трупата и допълват, че изненадите съпътстват цялото действие, за да доведат зрителя до неочакван троен финал, който се движи от трагичното към щастливия край.

Валентина Добринчева, БТА

Прочетете още:

На тържество в Археологическия музей във Варна връчиха наградите в конкурс „Зелени приказки“