Благодарност по съветски: Съпруги на руски войници бяха обявени за чуждестранни агенти

Долу Русия.

Снимка БГНЕС/ЕРА - свободен сайт

Русия определи като „чуждестранни агенти“ женска организация, която води кампания за връщане на мобилизираните мъже от Украйна, и бивш кандидат за президент, подкрепящ мира.

Москва използва този етикет, който е с конотации от съветската епоха, за да заглуши инакомислието на критиците на Кремъл.

Руското министерство на правосъдието включи движението „Пут Домой“, което организира протести в Москва, ръководени от жени, за връщане на мобилизирани мъже от Украйна, в списъка си с „чуждестранни агенти“, предаде АФП.

Движението „Пут Домой“ е съставено от съпруги на руски мъже, мобилизирани да се бият в Украйна.

Министерството на правосъдието заяви, че тя е работила за създаване на „негативен имидж“ на Русия и руската армия и е призовавала към незаконни протести.

Москва включи като „чуждестранен агент“ и Екатерина Дунцова, която се опита да се кандидатира срещу президента Владимир Путин на президентските избори през март.

Дунцова, която беше подала документи за регистрация в надпреварата като независим кандидат, водеше кампанията си с платформа за прекратяване на офанзивата в Украйна.

Повече от два месеца след вота, на който Путин спечели пети мандат, без да бъде оспорван от каквато и да било значима опозиция, тя беше обвинена за „чужд агент“.

Русия заклейми и медийния проект SOTA, една от малкото независими медии, отразяващи събития от Русия. Властите заявиха, че медията е критикувала офанзивата в Украйна и че сред служителите ѝ има „чуждестранни агенти“, живеещи в чужбина.

dnes.bg

Прочетете още:

На пияна глава: Медведев се закани на НАТО, ако се стигне до удари по руска територия