ДАНС: В Западните Балкани се наблюдава засилен говор на омразата срещу България

ДАНС

ДАНС Снимка: Архив, БНР

През 2024 г. ще се запази високият интензитет на посегателствата срещу националната сигурност, свързани с операции на чужди специални служби, зловредни информационни кампании и кибератаки. Това се казва в доклада за работата на ДАНС за 2023 г., предаде репортер на БГНЕС.

В документа се посочва, че през 2023 г. са нараснали рисковете за сигурността в резултат на действията на глобални и регионални субекти, конкуренцията за влияние и достъп до ресурси и ескалацията на конфликтите в Черноморско-кавказкия регион, Близкия изток и Африка. „Продължаващата агресия на Русия срещу Украйна и зловредните хибридни кампании на Москва остават основен ерозиращ средата фактор, а нарастващата настъпателност на Китай за проекция на сила го позиционира като системно предизвикателство за евроатлантическата сигурност“, подчертават от ДАНС.

Според контраразузнаването поведението на Русия генерира нарастващи заплахи за глобалната сигурност. „Засилват се опасенията за възможна руска агресия и към други страни. Усилва се реториката на режима в Кремъл за възможно използване на ядрено оръжие“, предупреждават от ДАНС.

Българското контраразузнаване обръща особено внимание на ситуация в Черно море. Бойните действия на Русия в Украйна продължават да оказват комплексно негативно отражение върху Черноморския регион, в т.ч. по отношение на екологичната сигурност, транспорта, туризма и инвестиционния климат. „Запазва се рискът от мащабни замърсявания с трансграничен ефект при засягане на ядрени централи, химически или нефтени съоръжения. Продължаващите инциденти с плавателни съдове и авиация и провежданите от Русия военноморски учения възпрепятстват свободата на корабоплаване и въздухоплаване в Черно море, в т.ч. в българската изключителна икономическа зона“, посочват от ДАНС.

През 2023 г. преки негативни проекции върху националната сигурност на България оказват и процесите на дестабилизация в държави от Балканския полуостров.

„В Западните Балкани се запазва потенциалът за ескалация на напрежение, съпроводена с прояви на насилие и опити за промени на установени държавни граници. Основен дестабилизиращ фактор остават реваншистки доктрини на отделни страни, които кореспондират с интересите на външни фактори за възпрепятстване процесите на интеграция на западнобалканските страни към европейските и евроатлантическите структури и за проектиране на влияние“, предупреждават от ДАНС.

Контраразузнаването подчертава, че в региона се наблюдава и засилен говор на омразата срещу България, включващ в отделни случаи и физически посегателства срещу определящи се като българи граждани на други държави. „Злонамерени външни намеси влошават съществуващите етнически и религиозни разделения и проблеми, както и вътрешнополитическата и икономическата нестабилност в някои страни“, се посочва в доклада.

Обстановката по линия на сигурността в Западните Балкани се усложнява и от високата активност на организираната престъпност, нелегалната миграция, корупцията, нарушаването на върховенството на закона и отстъпленията от демократичните принципи на фона на засилващи се авторитарни тенденции. Актуални остават проблемите, свързани с радикализацията на мюсюлманското население и активността на съпричастни с дейността на екстремистки групировки лица, в т.ч. завърнали се чуждестранни бойци терористи, предупреждават още от ДАНС.

Източник БГНЕС

Прочетете още:

ВАС отхвърли жалбата на Денков и ПП-ДБ срещу махането на билбордовете с Борисов и Пеевски