Хиляди варненци са недоволни! На 1 юни автомобилите в центъра дадоха път на децата

Колаж.

Снимки Община Варна

Централната част на Варна днес беше път с предимство за децата и родителите. От 9 ч. тази сутрин затворени за автомобили са централните булеварди от Общината и от Икономическия университет към входа на Морската градина. Автомобилният трафик, обичайно натоварен и в съботните дни, отстъпи на игрите на пътното платно, за да достави удоволствие на стотина деца (вероятно специално докарани за случая) и най-вече – на амбициите на общинската администрация.

Без да се оглеждат за преминаващи коли, без клаксони и изгорели газове децата рисуваха на асфалта, играха баскетбол, гонеха сапунени мехури. Любознателните наблюдаваха слънцето през професионален телескоп, научиха какво е реактивна сила и четоха детски книжки. Сръчните направиха хартиени самолети, оцветяваха изображения на варненските забележителности. Истински противопожарен автомобил събра малчуганите, които имаха възможност да разберат колко тежи каската на пожарникаря и колко смел трябва да си, за да се бориш с огъня. Карате, гребане, спортни танци и художествена гимнастика, игри на ластик, федербал и обръч – всяко дете имаше възможност да избере какво да играе и то на улицата.

Инициативата на кмета Благомир Коцев „Да поиграем навън“ е една от стъпките градът ни да стане по-безопасен, по-комфортен и чист не само за децата, а за варненци от всички възрасти. Проблемите с трафика не трогват кмета, който не изключи възможността пространството около Търговската гимназия да бъде затваряно в бъдеще и без празнични поводи.

Той, както и зам.-кметовете на Община Варна, също се включиха в детския празник. Кметът Коцев поигра стрийтбол с момчетата от варненските училищни отбори и награди победителите от Ученическата купа по стрийтбол. В организирания от Община Варна турнир участваха 11 отбора юноши и 4 отбора девойки от 8 до 12 клас на варненските гимназии. Първи при девойките е отборът на III Природоматематическа гимназия „Акад. Методи Попов“, а в още по-сериозната конкуренция при юношите първи станаха I Езикова гимназия.

През това време на ключови пътни артерии в града имаше километрични задръствания и хиляди варненци използваха епитети, несъвместими с 1 юни. И логично възникна въпроса защо празникът не беше по алеите в Морската градина, около Зоокъта и най-вече – до шатрите на ресторант „Хоризонт“, където е напълно логично да се спира автомобилният трафик.

Детският празник продължава и утре в същото пространство със същите задръствания в града. За компенсация предвидени са игра на настолен шах и шах с големи фигури, безплатни уроци и демонстрации със скейтборд и ролери, четене, картинен театър.

Община Варна напомня, че бул. „Сливница“ в частта от кръстовището с бул. „Мария Луиза“ до кръстовището с бул. „Княз Борис I“, както и бул. „Княз Борис I“ в частта от кръстовището с бул. „Сливница“ до кръстовището с бул. „Цар Освободител“ ще останат затворени за движение до 22:00 часа на 2 юни. Преустановено е и движението по ул. „Иларион Макариополски“ в участъка от ул. „Александър Малинов“ до бул. „Сливница“.

За същия период не се обслужват автобусните спирки „Академията“ и „Севастопол“ двупосочно. Линии 9, 14, 109 и 409 се движат по бул. „Осми приморски полк“, на кръстовището с бул. „Цар Освободител“ завиват надясно, на кръстовището с бул. „Княз Борис I“ се включват по обичайните си маршрутите. Автобусите по тези линии обслужват спирка „Музея“ и спирка „Площад Съединение“ на бул. „Цар Освободител“.

На 1 юни бяха наградени лауреатите от Националния конкурс за детска рисунка „ПриказкиТЕ“, Варна 2024 г. Конкурсът се организира от Център за за подкрепа за личностно развитие – Общински детски комплекс със съдействието на Община Варна. Той е включен в Националния календар за изяви по интереси на Министерството на образованието и науката.

От днес е отворена електронната система за прием за следващата учебна година във всички школи на ОДК.  Информация и условия за безплатното обучение в направленията „Изкуство“, „Наука“ и „Спорт“ – на официалния сайт на комплекса – https://odk-varna.com.

По повод днешния Ден на детето прозорците на административната сграда на Общината бяха украсени с рисунки и мисли на деца на възраст от 3 до 7 години. Варненци имат възможността да се забавляват и замислят с нестандартната изложба  „Деца, които мислят за неща, които ги няма“ през целия месец юни.

Още снимки от днешния празник – на https: www.facebook.com/livevarna.

Още по темата:

Чутовно задръстване между ИУ – Варна и Спортна зала