Отбелязваме Международния ден на детето

Международния ден на детето.

Идеята за честване на международен ден на детето се ражда на Световната конфедерация по въпросите на детското здраве в Женева през 1925 г., която се възприема от няколко държави.

В България денят се отбелязва от 1927 г. на 8 май под патронажа на княгиня Евдокия, предава БТА.

Статутът му на международен празник, който се чества на 1 юни в България се утвърждава в периода 1949-1950 г. Тази дата е определена за Международен ден за защита на децата и се отбелязва предимно в СССР и страните от социалистическия блок и в някои други държави. На 14 декември 1954 г. ООН и ЮНЕСКО обявяват 20 ноември за световен ден на децата, но не всички държави възприемат тази дата. Налага се принципът всяка една държава да отбелязва този празник индивидуално, в зависимост от местните традиции, особености и политически виждания.

Формите на честванията са разнообразни и включват, както забавления за децата близки до техния натюрел и възприемчивост към света, така и много благотворителни и социални придобивки, насочени предимно към децата в неравностойно положение. В този смисъл се обръща внимание на правата и здравето на всички деца.

В „Български бюлетин” на БТА четем за утвърждаването на празника:

Париж, 1 юни 1950 г. /БТА/ По случай международния ден на детето, който ще бъде отпразнуван във Франция на 4 юни, ще се състоят големи събори на деца в Париж, Марсилия, Лион, Брест, Лил и другаде.

В Албания бе създаден Национален комитет за защита на детето с участието на младежите, женските, профсъюзните организации и Червен кръст, под председателството на г-жа Неджедие Ходжа, председателка на Съюза на жените.

ВН

Прочетете още:

Зони за игри, спорт и знания по време на детския празник „Да поиграем заедно“