Meteo Balkans алармира за опасно време до часове: 4-та степен за животозастрашаващи бури

Времето.

Източник Meteo Balkans

Meteo Bulgaria излезе със стряскащо предупреждение за прогнозата за времето в понеделник – 3 юни.

Ето и подробностите:

Важно!!!

****През следващите 48 часа, Балканите ще бъдат обхванати от първата по-сериозна гореща въздушна маса, която идва от Северна Африка. Температурите ще се повишат и на много места ще надминат 35 градуса по Целзий. Високите температури и нестабилната атмосфера, ще създадат условия за силни гръмотевични бури, но на изолирани места. Според анализите на метеоролозите на Meteo Balkans към периода на 3-ти и 4 юни атмосферата ще е силно нестабилна. Макар и на изолирани места, предимно над СЗ и Западна и Централна България, а на 4-рти юни и над Източна България се очакват силни гръмотевични бури. Ще има условия и за суперклетки и дори торнада със сила от ф0 до ф1. Очакваме да се образуват силни бури, ще има условия и за едра градушка. ****

Екипът на Meteo Balkans издаде карта с предупреждения за лошо време, които са валидни за понеделник – 03 юни 2024г.

(Забележка: Картата показва районите, в които вероятността за опасни явления е най-голяма, но НЕ винаги бурите обхващат зоните оградени на картата!!!)

Жълт код:

Издаваме код за силен дъжд, като очакваното сумарно количество ще е между 15-20 л./кв. м. Не се очакват екстремни явления! През летния сезон е възможно да падне и дребна градушка.

Оранжев код:

Издаваме този код за проливни или “обложни” валежи. Валежите на изолирани места над посочените райони ще са значителни по количества. Очакваните валежи могат да достигнат до 25-40 л./кв.м.

Явления: Над тези райони ще са придружени и от засилена гръмотевична дейност, силен вятър и дребна градушка (известни и като шквалови явления). През есенния сезон се издава и за “обложни” валежи.

Предупреждение за опасно време

Червен код: валежите на много места над посочените райони ще са значителни по количества. Ще има условия за внезапни наводнения и силни пориви на вятъра. Висок е и рискът от материални щети. Очакваните валежи ще са между 50-80л/кв.м.

Явления: Средна и едра по размер градушка,риск от торнада и мезо-конвективни системи. Издава се и за обложни продължителни валежи.

Средно около– 50-80л/кв.м

Код: Екстремно време!

Висок риск от наводнения,силни пориви на вятъра и едра градушка.Висок риск от торнада!

Явления:

(Очакват се силни суперклетъчни бури и мезо-конвективни системи. Валежите са над 80л/кв.м). Силни пориви на вятъра – над 100 км/ч

През нощта срещу понеделник времето ще се задържи с разкъсана висока облачност. Гръмотевични бури се очакват на места над Северна и Централна България и Северозападна България, но след полунощ явленията ще затихват. Ще духа слаб до умерен югозападен вятър. Минималните температури ще се повишат и ще са между 15°С и 20°С. По-хладно ще се задържи само над котловините от Западна и Централна България – 12-14 °С.

Още около обяд, отначало над планините, а по-късно през деня и над равнините ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност. Очакваните валежи, като цяло ще са най-интензивни над местата оградени на картата!

Валежите ще са интензивни, съпроводени от гръмотевици, ще има условия и за градушки. По-късно през деня бурите ще се сливат в мезо-конвективни системи и ще обхванат голяма част от Централна България. Гръмотевични бури се очакват и през нощта срещу вторник!

Mаксималните температури ще се повишат и ще са между 30-35°С. Малко по-ниски ще са над Западна България – до 27-29°С.Ще духа слаб до умерен югозападен вятър.По време на буря и силен, като поривите ще надминат 70-80км/час ( тези явления се наричат шквалове!)

Времето в София
През нощта срещу понеделник облачността ще се увеличи. Очакваме гръмотевична дейност, която след полунощ ще стихне. Минималните температури ще са между 14-17°С, а максималните – около 28-30°С. През деня времето ще е слънчево, а след обяд и с развитие на мощна купесто-дъждовна облачност. След обяд ще превали дъжд. Очакваме повишение на температурите. Ще духа слаб до умерен югозападен вятър.

Времето по планините
До обяд ще преобладава слънчево време. След обяд над Западна, Централна България ще се развива купесто-дъждовна облачност. Очакват се валежи от дъжд и гръмотевици, ще има условия и за градушки. Ще духа слаб до умерен югозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 22°С, на 2000 метра – около 17°С.

Времето по Черноморието
Почти през целия ден ще е слънчево. След обяд ще се развива и купесто-дъждовна облачност. Очакват се валежи от дъжд, като по-значителни ще са явленията по Северното Черноморие. Ще духа умерен западен вятър. Максималните температури ще са от 25°-28° по северното крайбрежие до 33-34° по южното.

Температурата на морската вода ще се повиши и ще е между 18°-23°. Вълнението на морето ще бъде 2-4 бала.

Времето на Балканите
Очакваме силни гръмотевични бури над централните части от полуострова! Температурите ще се повишат и на много места ще надминат 35°С. Най-високи ще са над Гърция и Северна Македония, България и Южна Румъния.

Прогноза Имре Дузмат, Meteo Balkans

Прочетете още:

Става страшно: Удрят ни мощни бури и градушки до часове (КАРТИ)