Ден на Ботев, ще вият сирените! И Варна почита героите

Паметник на Ботев.

На 2 юни 2024 г. почитаме Деня на Христо Ботев и загиналите за свободата на България. Представителни военни подразделения на Българската армия ще проведат военни ритуали на 2 юни, с които ще бъде почетена паметта на поета – революционер Христо Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. Тази година се навършват 148 г. от героичната гибел на Христо Ботев (1848 – 1876) и неговата чета на връх Околчица в Стара планина.

В Деня на почит към паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата на България в 12 ч. сиренната система ще бъде задействана в продължение на 2 минути. При подаването на сигнала всички пешеходци и пътни превозни средства в населените места в страната следва да преустановят движението си по улиците и площадите, като останат на място.

Още по темата:

Варна се поклони на Христо Ботев

Във Варна подвигът на героите ще бъде почетен с общоградско поклонение от 10,30 ч. пред паметника на Христо Ботев на Алеята на Възраждането в Морската градина. Ще бъде отслужена заупокойна молитва за загиналите български герои. С военен ритуал ще бъдат положени венци и цветя на паметника на революционера.

Различни неправителствени организации също ще отбележат годишнината от гибелта на Христо Ботев и неговата чета. Те са инициатори шествие с два лъча, които ще се придвижат към Алеята на Възраждането от пл. „Независимост“ и от входа на Зоопарка.

ВН

Прочетете още:

2 юни 1891 г.: Градоначалникът на Варна предупреждава за измами с лотарийни билети