В кои държави по света се работи най-много и в кои – най-малко

Работник.

Снимка gettyimages

България е сред страните с най-дълга работна седмица според данни на Евростат, оповестени по-рано тази седмица. Най-дългата работна седмица в рамките на ЕС е регистрирана в Гърция (39,8 часа), Румъния (39,5 часа), Полша (39,3 часа) и България (39,0 часа). Но къде по света са най-дългите и най-късите работни седмици?

Ето и държавите, които са с най-къси работни седмици, според данни от Международната организация на труда, цитирани от CNBC:

Вануату е първенец по най-къса работна седмица. Човек в малката островна държава в Океания работи средно по 24,7 часа на седмица.

Следва Кирибати със средно по 27,3 часа работа на човек. В Мозамбик и Руанда работят почти еднакво – по 28.6 и 28,8 часа. Най-кратката работна седмица в ЕС е отчетена в Нидерландия (32,2 часа), следвана от Австрия (33,6 часа) и Германия (34,0 часа).

Според данните на Международната организация за труда, Обединените арабски емирства водят в класацията с най-дълги работни седмици – средно по 52,6 часа на седмица.

Следват Гамбия и Бутан, където се работи по 50,8 и 50,7 часа седмично респективно. В Кралство Лесото се работи малко по-малко – 49,8 часа, а на пето място в тази класация е Конго с 48,6 часа.

Източник „Дарикнюз“

Прочетете още:

Работим най-много в ЕС, а ни плащат най-ниски заплати