Радев: Евроатлантиците ни са страхливички, иначе с охота биха изпратили всички българи да се бият на фронта в Украйна

Румен Радев

Снимка БГНЕС

„Изопачаването на истината се превръща в трайна черта на българската политика. Виждаме как се преиначават моите думи и цялата ситуация относно войната в Украйна. Участието на НАТО в този конфликт на всички нива е публична тайна, която все повече става явна и това участие се задълбочава и крие риск от безконтролна ескалация. А това ще рече и от ядрен Армагедон. Всички спекулации по тази тема целят да приспят общественото мнение“, заяви в коментар пред медии президентът Румен Радев.

Той коментира, че никога не е казвал, че  България е взела решение за изпращане на свои войски в Украйна.

„Нашите самозвани евроатлантици са страхливички и неспособни сами на такова решение, защото знаят, че ще бъдат отлъчени от обществото, както беше опитът им да отменят 3 март като национален празник. Иначе, ако оставим на тях, те с охота биха изпратили всички българи да се бият на фронта, за да прикрият своята фалшива евроатлантическа фасада, защото са много далеч от евроатлантическите ценности. Надявам се родните политици да разберат, че до момента 2 червени линии, които спираха безконтролната ескалация на тази война – ограничаването на географския обхват само в Украйна и недопускане на директен сблъсък на войници на НАТО с Русия. С решението да се даде възможност за атака със западни оръжия в дълбочина на Русия и с официализиране на изпращането на съветници на самата фронтова линия тези линии вече са погазени. Нашите политици стават от неадекватни решения с произтичащите последици“, коментира още президентът.

„Неуместно е българското правителство да проявява колебание и непоследователност, в случай че ние сме съавтори на една позиция за резолюция на ООН. В тази връзка трябва да се установят всички факти и обстоятелства“, заяви Радев относно скандала след позицията на ООН за геноцида в Сребреница. Във връзка с предстоящата среща на върха на НАТО, той обясни: „За това кой ще представлява страната решение по закон взема Министерският съвет. Но с всички произтичащи последствия и историческа отговорност за служебния кабинет. Защото това е екзистенциална среща. На нея се взима решение за войната и мира”, подчерта държавният глава.

Радев акцентира и върху легитимността на настоящото правителство. „Нека не забравяме, че то е продукт на парламент, получен с изключително ниска избирателна активност, с катастрофално ниско доверие. Също така и продукт на една гавра с българската Конституция. Трябва да отчитаме всички тези фактори”, добави той.

По думите на президента всеки ден се виждало колебанието на гражданите за предстоящия вот. „То идва от неспособността на партиите да ги убедят да застанат зад някаква национална кауза. Кампанията се доминира от това, че самите партии губят доверието на избирателите. Лутат се в безизходица, която сами създават”, е мнението му.

Tribune.bg

Прочетете още:

Трябва внимателно да подбираме темите за свикване на НС по време на кампания, коментира Росица Кирова