„Сова Харис“ по поръчка на ПИК: ГЕРБ бие с над 10%, ПП-ДБ – трети!

Бойко, Киро, Шиши

Колаж ПИК

ГЕРБ печели с повече от 10% преднина пред „Възраждане“, ако парламентарните избори са днес. Това сочи проучване на най-старата и най-авторитетна агенция „Сова Харис“, направено по поръчка на ПИК.

Данните са от представително за пълнолетното население на страната проучване, проведено в периода 29 май – 3 юни 2024 г. сред 1000 български граждани по метода на стандартизираното face-to-face интервю в дома на респондента. Максимална грешка за 50% относителен дял при 95% гаранционна вероятност: 3,1%.

ГЕРБ-СДС продължават да водят убедително с подкрепа от 25,5% от гласуващите за конкретна партия. Поставеното от Бойко Борисов условие за преднина от 10% пред втората политическа сила изглежда изпълнимо. Така лидерът на ГЕРБ би следвало – според неговото обещание – да се кандидатира за премиерския пост.

Интригата около второто място обаче се заплита – данните показват, че „Възраждане“ с подкрепа от 15,3% посягат към тази позиция. За ПП-ДБ полученият резултат е 15,1%. Разликата между двете формации е в рамките на стохастичната грешка, но тенденцията е показателна.

Твърде близко след тях е ДПС с 14,2%, което също е на преодолима дистанция за заемане на второто място.

БСП стои стабилно на пето място с 8,4%, което й определя позицията на парламентарна сила без претенции за участие в следващото мнозинство.

„Има Такъв Народ“ също заема позиция над бариерата с 5,1%.

Голямо количество гласове ще се насочат към партиите, които не са присъствали в последното Народно събрание – над 400 000 гласа. Засега никоя от тях не консолидира върху себе си интереса така, че да премине 4-процентната бариера. Най-близо до желания праг са „Солидарна България“ с 3,4% и „Синя България“ с 3,2%.

Значим резултат получават още „Левицата“ – 2,5%, ВМРО – 1,7%, „Български Възход“ – 1,2% и Коалиция „Център“ – 1,1%. Това е подкрепа, която би могла да има съществена роля при съставяне на коалиционни споразумения в бъдеще както вляво, така и вдясно от политическия център. За други политически проекти заявяват, че ще гласуват 3,3%.

ПИК

Прочетете още:

Бойко с Урсула фон дер Лайен и Вебер в Пловдив: България показа колко е важна в Централна и Източна Европа (ВИДЕО)

Купуването и продаването на гласове е престъпление.