US експерт: Западът е готов на ядрена война, за да предотврати успех на Русия срещу Украйна

Питър Кузник

US експертът Кузник с Георгиевска лента, която недвусмислено показва, че е на страната на Кремъл. Снимка РИА\свободен сайт

Питър Кузник – професор по история и директор на Института за ядрени изследвания в Американския университет във Вашингтон, казва, че лидерите на САЩ и НАТО правят две опасни предположения за руския президент Владимир Путин и неговите съветници, които „тласкат света все по-близо и по-близо до Трета световна война“

Западните страни са отчаяни и са готови да рискуват ядрена война, за да предотвратят победата на Русия в Украйна, която вече е неизбежна. Това мнение изрази в разговор с кореспондент на ТАСС директорът на Института за ядрени изследвания към Американския университет във Вашингтон проф. Питър Кузник, коментирайки решението на САЩ да позволят на Украйна да нанесе удари със свои оръжия по територията на Руска федерация.

„Украинските войски са изтощени и силно превъзхождани числено и оръжейно, а моралът им се срива. Един отчаян Запад е готов да рискува ядрена война и виртуално унищожение, за да предотврати руска победа в Украйна – победа, която до голяма степен е неизбежна“, подчерта проф. Питър Кузник.

Според експерта „лидерите на САЩ и НАТО правят две много опасни и до голяма степен неверни предположения относно Владимир Путин и неговите съветници, което тласка света все по-близо и по-близо до Трета световна война“.

Професорът разкритикува изявленията на западни политици, които твърдят, че „ако Русия победи в Украйна, следващия път ще се опита да погълне Полша и/или балтийските страни“. Той подчерта, че през последните две години президентът на САЩ Джо Байдън и неговите съветници постоянно казват, че Русия, Иран и Китай са „ос на злото“. „Идеята, че Путин, след като победи Украйна, ще иска да се справи с целия НАТО, е толкова безсмислена, че противоречи на логиката, но страхът, че това ще се случи, принуждава западните политици да поемат невъобразими рискове“, каза Кузник.

Отношението на Запада към руското ядрено оръжие

Второ, продължи той, Западът смята, че руските власти „блъфират относно използването на ядрени оръжия“. „Това също са изтъркани приказки, но стават все по-актуални, колкото повече се приближаваме до директен военен бой между НАТО и руските сили. Повечето западни „експерти“ игнорират руските тактически ядрени учения до границата с Украйна като празна заплаха“, добави професорът. Според него „същата логика е в основата на неотдавнашните дискусии за изпращане на войски, инструктори и съветници на НАТО в Украйна“. „Докато Макрон остава в малцинството, когато става въпрос за изпращане на войски за пряка помощ в битката, нараства натискът за провеждане на военно обучение в страната и изпращане на инструкторите, необходими за управление на някои от модерните оръжия, изпратени от НАТО“, обясни експертът. Той подчерта, че част от това вече се случва. „И това е много опасно, особено когато няколко държави, включително Великобритания, Германия и САЩ, са дали разрешение на Украйна да нанася удари по цели на руска територия“, добави Кузник.

„Всичко това се прави с надеждата да се обърнат нарастващите признаци на украинско поражение на бойното поле, докато руските войски укрепват позициите на юг и изток след нов фронт, открит на североизток около Харков“, каза той.

За оръжейните удари на САЩ срещу Руската федерация

На 30 май Пентагонът потвърди, че администрацията на САЩ е дала съгласие за удари с американско оръжие на руска територия по време на контрабатарейния бой, припомня ТАСС. На следващия ден германското правителство заяви, че германските оръжия могат да бъдат използвани „за защита срещу атаки“ от Русия в района на Харков. В момента обаче няма единство сред западните страни по отношение на ограниченията върху използването на техните оръжия в Украйна.

Путин каза на 28 май, че изборът на цели за модерни ударни системи се извършват дистанционно или автоматично, „без присъствието на украински военен персонал“. Това се прави от онези, които произвеждат и доставят тези ударни системи на Украйна, подчерта Путин, като предупреди, че страните от НАТО трябва „да са наясно с какво си играят“.

Заместник-председателят на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев също каза на 31 май, че всички оръжия с голям обсег, доставени в Украйна, вече са „директно контролирани от военния персонал на страните от НАТО“ и подобни действия могат да бъдат причина за ответни удари.

BIG5

Прочетете още:

Джефри Сакс: Ядрената война не е далеч, Байдън трябва да започне диалог с Москва