В МС ще се подпишат договори за изграждане на Вертикалния газов коридор

МС

Снимка: БГНЕС

В присъствието на премиера Димитър Главчев и министъра на енергетиката Владимир Малинов ще бъдат подписани два договора, с които ще се постави начало на реализацията на концепцията за Вертикален газов коридор. Събитието ще се състои в четвъртък, 6 юни, от 11 часа в Гранитна зала на Министерския съвет, съобщиха от правителствената информационна служба.

С подписването на документите започва проектирането и изграждането на част от необходимата газопреносна инфраструктура – лупинг от Кулата до Кресна и от Рупча до Ветрино, която ще осигури увеличаване на капацитета за пренос на природен газ в посока от Гърция към България и от България към Румъния.

Вертикалният коридор е стратегическа инициатива на газопреносните оператори на България, Гърция, Румъния, Унгария, Словакия, Украйна и Молдова, целяща подобряване на сигурността и диверсификация на източниците и маршрутите за пренос на допълнителни количества природен газ от юг на север.

Договорите ще бъдат подписани между газопреносния оператор „Булгартрансгаз“ ЕАД и определените изпълнители – консорциуми между български и американски компании.

В събитието ще участват зам.-посланикът на САЩ Андриа Брулет-Родригез, посланиците на Унгария – Миклош Борош, на Украйна – Олеся Илашчук, на Молдова – Анатол Чебук и на Гърция – Алексиос Либеропулос, както и зам.-посланикът на Словакия г-н Даниел Орсзаг.

Прочетете още:

Кои държавни служители вземат над 6000 лв. заплата?