България ликува! Нинова хвърли оставка, свика Национален съвет на БСП

Корнелия Нинова

Корнелия Нинова е подала оставка като председател на БСП, съобщи тя на брифинг след излизането на окончателните резултати от изборите „2 в 1.“ Причината е представянето на партията на последните избори – БСП получи 7% от вота на българите. Националният съвет на партията трябва да реши дали ще я приеме, а Конгресът на БСП е органът, който евентуално ще избира нов председател.

„Искам да започна с благодарност към всички, които ни подкрепиха. Беше хубава, жива кампания с много срещи с хората. Най-голямата тревога за България е дъното на избирателната активност, това е наказание за всички ни в политическата система. Няма победител на тези избори, защото всички губим гласове. Най-много ПП-ДБ над 300 000 избиратели. ГЕРБ макар и да са спечелили трудно биха имали претенцията да управляват с доверие на по-малко от една десета от българските гласоподаватели. Тази фрагментация означава нестабилност“, каза Нинова и призна, че резултатите на БСП са катастрофални.

Другарката Корнелия обаче няма намерение да се отказва от мястото си в Парламента.

„Не съм кандидат за лидер, а съм лидер, който се оттегля“, многозначително посочи Нинова, което пък ни припомня случай, в който тя се отказа от поста, но после отново пое партията.

До избора на нов лидер на БСП, някой от настоящите ѝ заместници временно ще ръководи партията. Зам.-председателите на БСП са четирима – Кристиан Вигенин, Владимир Москов, Ирена Анастасова и Атанас Зафиров. БСП няма да се промени досегашната си позиция и партията твърдо няма да подкрепи правителство на ГЕРБ.

ВН

Прочетете още:

С какви мотиви Младежкото БСП поиска оставката на Корнелия Нинова