НАТО одобри план за дългосрочна военна помощ за Украйна

НАТО

снимка: gettyimages

Министрите на отбраната на страните от НАТО одобриха план, според който Пактът ще ръководи дългосрочно военната помощ и доставки за Украйна и обучението на украинската армия. Близо 700 служители от НАТО ще работят за новата структура, а седалището й ще бъде в германския град Висбаден.

В рамките на новия план НАТО ще ръководи и обучението на украинските въоръжени сили в различни държави от Алианса, а също и трансфера и ремонта на оборудване за украинската армия.

Според генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг новата структура на НАТО не прави Алиансът страна в конфликта, но засилва подкрепата за Киев.

Военните министри се договориха и за засилване на обмена на разузнавателна информация и по-добра защита на критична инфраструктура в отговор на зачестилите саботажи, кибератаки и други враждебни действия от страна на Русия. България беше представена в Брюксел от служебния министъра на охраната Атанас Запрянов, който каза, че служебното правителство работи за формирането на следващ пакет от военна помощ за Украйна. До сега страната ни е изпратила 6 пакета.

bntnews.bg

Прочетете още:

Путин постави условия за преговори с Украйна