Стойчо Стойчев: За хората Борисов ще носи персонално цялата отговорност, дори той да не бъде премиер

Стойчо Стойчев

снимка: БГНЕС

„Каквото и да бъде правителството с първия мандат, то ще бъде определено като правителство на ГЕРБ – независимо каква е коалицията и какви експерти ще бъдат сложени вътре. За хората отговорността изцяло ще бъде на ГЕРБ и на Бойко Борисов. Дори той да не бъде премиер, той ще носи персонално цялата отговорност“.

Това мнение изказа пред БНР политологът доц. Стойчо Стойчев.

Той уточни обаче, че правителство с мандат и отговорност на ГЕРБ ще зависи от коалиционни партньори. ГЕРБ не е в състояние в момента да контролира мнозинството в парламента, обясни политологът. И добави:

„Като едно коалиционно правителство, колкото и да е стабилно, от него винаги трябва да очакваме, че е малко вероятно да си изкара пълния мандат. /…/ Продължителността на едно такова управление зависи до голяма степен от способността на партиите, които го формират, да влязат в обективни и адекватни коалиционни отношения и разговори, а не опити за надлъгване и надцакване, каквито бяха тези във формата на сглобката“.

Според него е възможно да се намери и трети участник в евентуален кабинет с ГЕРБ и ДПС. По-малките партии са заинтересовани да няма предсрочни парламентарни избори твърде скоро, защото тогава възможността да влязат отново в парламента е малка, обясни твърдението си доц. Стойчев. Като малки партии в парламента той посочи ИТН, БСП и „Величие“:

„Възможно е малка партия да гласува за кабинет и състав на правителство, без да влиза формално в коалиция с аргумента, че това е добре за държавата, че иначе нестабилността ще бъде пагубна и т.н.

Анализаторът Мирослав Мурджов прогнозира, че ще има правителство. Той се съгласи също, че малките формации са ключът към разрешаването на подкрепата. Но добави:

„Има много голяма вероятност част от разгромената коалиция – бившите коалиционни партньори на Борисов в предишното управление – ПП-ДБ, също да се включат по някакъв начин – било през експерти, било като отделни личности. Такъв процес не бива да изключваме и не бива да подценяваме тази възможност“.

„Енергията за промяна беше употребена от едни хора, които не успяха да променят включително и себе си“, подчерта Мурджов по адрес на ПП-ДБ. По думите му техният изборен резултат е тотална загуба и то не само на лично доверие към тях, а загуба на доверие на българите към цялата политическа класа и партии. Според него това е много тревожен елемент.

Доц. Стойчев допълни, че ако ПП-ДБ иска да оцелее, те трябва да бъдат категорична опозиция.

Според Мирослав Мурджов на този етап ясната и единствена опозиция е „Възраждане“. По думите му сред другите политически субекти се наблюдава „раздвоение на личността“.

Той подчерта тежкото състояние на БСП след изборите: „Бъдещето на левицата мисля, че е по-важната част за тях, ако искат да оцеляват, отколкото да бъдат или да не бъдат опозиция или да участват или не в управление“.

Анализаторът смята, че в БСП трябва да протече оздравителен процес, защото лявомислещите хора в България очакват да чуят други послания. Докато не бъде намерена формулата на идеологизацията на лявото пространство, нищо добро не чака левите хора в България и те няма да има за кой да гласуват, категоричен е той.

Двамата анализатори поставиха въпроса с нуждата от актуализиране на избирателните списъци. Според доц. Стойчев ако това се направи, ще се види, че избирателната активност е доста по-висока. Мирослав Мурджов добави като проблем активността на партиите и предлаганото от тях на избирателите:

„Политическите процеси с изчистването на списъците минава през разбирателство на политическите партии“.

Той посочи, че голямото предизвикателство пред следващото правителство ще е да разреши реалните проблеми на хората. Ако не бъдат дадени рецептите за проблемните ситуации, това правителство отново ще затъне в същите проблеми, като предишните, прогнозира Мурджов.

tribune.bg

Прочетете още:

Предстои сериозна и напрегната политическа седмица