Без изненади: ГЕРБ-СДС и ДПС готови за общ кабинет

В сградата на Народното събрание се проведе среща между ГЕРБ-СДС и ДПС. След края на срещата се провежда брифинг. На снимката (от ляво надясно): Теменужка Петкова, Деница Сачева, Рая Назарян.

В сградата на Народното събрание се проведе среща между ГЕРБ-СДС и ДПС. След края на срещата се провежда брифинг. На снимката (от ляво надясно): Теменужка Петкова, Деница Сачева, Рая Назарян. Фото Христо Касабов/БТА - свободен сайт

Приключи първата среща на ГЕРБ от преговорния процес за съставяне на правителство. Първи на поканата на екипа на Бойко Борисов се отзоваха от ДПС. От страна на ГЕРБ-СДС преговорите се водят от дамската тройка – Деница Сачева, Рая Назарян и Теменужка Петкова.

След края на срещата, която се проведе в сградата на Народното събрание, от ГЕРБ излязоха с кратки изявления.

Деница Сачева обяви, че за днес на поканите са откликнали само ДПС, като от ППДБ и „Възраждане“ са получили откази.

„Имаме сходство в програмите с ДПС по отношение на основните приоритети за страната ни“, обяви тя.

„Получихме ясен сигнал за хората, които гласуваха, че нашият проевропейски избор се препотвърждава, включително и от избирателите на БСП. Ясен е нашият геополитически избор. Хората очакват резултати и работа по техния дневен ред“, коментира Сачева.

Теменужка Петкова добави, че с ДПС имат много голямо сходство, що се отнася до публичните финанси. И за двете формации основен приоритет е еврозоната.

И Рая Назарян каза, че имат еднакви виждания за антикорупционната реформа. Като първи приоритет тя обяви внасянето на правила за избор на членове на антикорупционната комисия.

По думите й имат общо виждане за написването на изцяло нов Наказателен кодекс. Що се отнася до съдебната реформа – те ще изчакат решението на Конституционния съд за промените в конституцията.

„Председателят на Народното събрание и премиерът ще бъдат от ГЕРБ. Колегите от ИТН продължават да се настояват да се преместят в другата сграда. Оставаме обаче тук“, обясни Деница Сачева за споровете между партиите.

„Ще предложим споразумение за правителство на споделената отговорност“, добави тя.

ПИК

Прочетете още:

И „Възраждане“ очаквано отряза ГЕРБ – няма да подкрепи правителство с първите два мандата