Скок в производството на имитиращи млечни продукти у нас

мляко

bb-team.org

Рязък скок в производството на имитиращи млечни продукти  у нас – отчитат данните, които Министерството на земеделието публикува в последното си информационно табло за Мляко и млечни продукти.

От информационното табло на агроведомството става ясно, че за първите 4 месеца на тази година са произведени 4365 тона млечни продукти  с растителни масла, а през предходната година количеството на същите  продукти е било 3634 тона,което е увеличение с близо 20 %

Въпреки че българските животновъди непрекъснато се жалват от натиска на вносните продукти и от ниските изкупни цени на продукцията си,в България продължават да се внасят доста млечни продукти.

През 2023 г. сме получили 10 500 тона сирена и извара от Германия, близо 7000 тона от Полша и почти толкова от Нидерландия, от Италия, Румъния и Белгия у нас са влезли още почти 13 000 тона млечни продукти.

Това неизбежно се отразява на производството на мляко у нас.

През 2023 г българските животновъди са произвели близо 792 000 литра мляко, което е с почти 150 000 л по-малко спрямо 2021 г. отчита агроведомството.

В същото време изкупна цена на млякото у нас през миналия месец е под средното ниво за страните от Европейския съюз.

БНР

Прочетете още:

Правила за съхранение на храна в хладилника през лятото – много домакини не ги знаят