Това са най-търсените професии на пазара на труда у нас през май

продавач в магазин за хранителни стоки

снимка: gettyimages

През май броят на заявените в бюрата по труда в България свободни работни места е намалял. Те са били малко над 11 000 при над 15 000 свободни работни места през предходния месец. Най-много са били предложенията за работа в сферата на преработващата промишленост, търговията и хотелиерство и ресторантьорство на фона на активизиращата се сезонна заетост. Това сочат данните на Агенцията по заетостта за изминалия месец.

В реалната икономика най-много са били свободните работни места в сферата на преработващата промишленост (2,9%), търговията (16,7%), хотелиерство и ресторантьорство (11,6%), държавното управление (11,2%), строителството и административните и спомагателни дейности (4,8%).

Най-търсените от бизнеса професии през май са били продавачи, персонал в сферата на персоналните услуги, работници в добивната и преработващата промишленост, строителство и транспорт, работници по събиране на отпадъци.

Търсени са също машинни оператори на стационарни машини и съоръжения, водачи на МПС и подвижни съоръжения, квалифицирани работници по производство на храни, облекло, дървени изделия и сродни.

Агенцията по заетостта отчита спад на безработните през май с 0,3 пр.п. спрямо април. Равнището на регистрираната безработица в страната е 5,4%. Броят на регистрираните безработни в края на месеца е общо 154 271, като се отчита понижение спрямо миналия месец с 6 778 лица.

Започналите работа безработни през май се увеличават с 1 151 души спрямо месец по-рано до 17 387. Работа с подкрепата на бюрата по труда са намерили също и 360 пенсионери, учащи и заети. През месеца са регистрирани нови 18 376 безработни в бюрата по труда, което е със 17,1% по-малко спрямо април. Други 3 416 души от групите на търсещите работа заети, учащи и пенсионери също са се регистрирали в бюрата по труда през месеца.

actualno.com

Прочетете още:

Скок в производството на имитиращи млечни продукти у нас