Военни моряци от пет държави тренираха противоминни действия в учението „Тритон 2024“

Противоминни действия.

Снимка Щаб на ВМС

Военни моряци от пет държави тренираха съвместно противоминни действия по време на водолазното учение на Военноморските сили с международно участие „Тритон 2024“, което завърши снощи, съобщиха за БТА от Щаба на ВМС във Варна.

В занятията участваха военнослужещи от ВМС на България, Румъния, Турция, САЩ и Франция, специализирани в унищожаването и обезвреждането на боеприпаси под вода.

В продължение на няколко дни екипите водолази от участващите държави тренираха съвместно изпълнението на специфични задачи. За разлика от миналата година, когато поради лоши метеорологични условия не бяха изпълнени задачите, свързани с дълбоководни спускания от екипите, тази година всички поставени задачи бяха отработени, включително и използването на подводен дрон FUSION, с каквито Военноморските сили вече разполагат.

Реалистичната обстановка и внимателно подбраните райони създадоха подходящи условия за усъвършенстване на знанията и уменията на участващите водолазни екипи по прилагане на процедурите и стандартите на НАТО, при провеждане на водолазна дейност и извършване на взривни дейности под вода. Това допринесе и за повишаването на оперативната съвместимост на участниците по противодействие на минната заплаха на море, допълват от щаба на военния ни флот.

Водолазното учение се състоя за четвърта поредна година в района на Военноморска база Варна и териториалното море на страната.

Прочетете още:

В очакване на руснаците? На 2 юли е първата активация на противоминната група на България, Турция и Румъния в Черно море