До месец Община Варна определя местата за разполагане на тротинетки и велосипеди под наем

електрически велосипеди и тротинетки

снимка: TopMobility

До месец работна група от няколко дирекции към Община Варна ще бъде готова със схемата за разполагане на тротинетки и велосипеди под наем. Това съобщи кметът Благомир Коцев по време на редовната оперативка с общинската администрация. По думите му подходящите места се обсъждат от експертите така, че разполагането на индивидуалните електрически превозните средства (ИЕПС) върху общински терени не трябва да пречи на движението на пешеходци или автомобили. Локациите ще бъдат дискутирани и с представители на фирмите, които предлагат подобни услуги.

Трябва да се сложи край на хаоса, който някои от фирмите създават в града, като оставят неприбрани тротинетките от градинки, паркове, кръстовища и пешеходни зони. Това каза в телевизионно интервю по темата по-рано днес кметът Коцев. Недопустимо е собствениците да поставят превозните средства на места по свое усмотрение и без разрешение. Общината трябва да посочи местостоянките, да регламентира и контролира търговската дейност на фирмите, в това число и максималното време за престой и прибиране на тротинетките и велосипедите, допълни той.

По данни на администрацията, на всички фирми, предлагащи почасов превоз с електрически велосипеди и тротинетки, са изпратени писма с покани за разговор в определен срок. При една от тях този срок вече е изтекъл, собствениците не са отговорили и Община Варна е пристъпила към принудително задържане. Кметът Коцев е категоричен, че засегнатата от тази временна административна мярка фирма не е търсила контакт с Общината.

Той отново прикани към диалог собствениците, като изрази желание в по-дългосрочен план съвместно да се търсят решения по отношение на безопасността на движението с електрически тротинетки и намаляване на инцидентите с тях.

Пресцентър на Община Варна

Прочетете още:

Представителят на Агенцията на ООН за бежанците в България се срещна с екипа на областния управител