По 104 лева на хектар ще получават земеделските стопани за запазване и възстановяване на почвения потенциал

нива

снимка: gettyimages

По 104,56 лева на хектар ще получат стопаните, подали заявления за подпомагане по екосхема за запазване и възстановяване на почвения потенциал – насърчаване на зелено торене и органично наторяване (Еко-ЗВПП). Тя е част от екосхемите за Кампания 2023 и е включена в Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони (СПРЗСР) 2023-2027 г., съобщиха от ресорното министерство.

Прилагането на интервенцията има доброволен характер от страна на земеделските стопани.

БТА припомня, че спрямо първото изменение на СПРЗСР 2023-2027 г., одобрено от Европейската комисия в края на май, при екосхемата за запазване и възстановяване на почвения потенциал – насърчаване на зелено торене и органично наторяване, е направено дефиниране на междинни култури и покривни култури и прецизиране на съдържанието на органични подобрители на почвата.

Миналата седмица беше определена и ставката по екосхемата за разнообразяване на отглежданите култури (Еко-РОК), която за 2023 г. е в размер на 75,10 лева на хектар за земеделски стопанства до 10 ха, 57,89 лева на хектар за земеделски стопанства между 10 и 30 ха и 31,29 лева на хектар за земеделски стопанства над 30 ха.

bta.bg

Прочетете още:

Биткойнът отново потъва