Започна възстановяването на асансьорите и платформите за хора с увреждания в подлезите

Община Варна

Започна поетапно възстановяването на неработещите асансьори и платформите за хора с увреждания и детски колички в подлезите на града. През изминалата седмица са отремонтирани четири платформи. Това докладваха по време на оперативната среща на общинската администрация днес от дирекция „Инженерна инфраструктура и благоустрояване“. На територията на община Варна има 56 съоръжения. В края на всяка седмица обслужващата фирма ще изготвя доклад за състоянието и необходимите ремонтни дейности по асансьорите и платформите. Те ще бъдат на база ежеседмични огледи, а ремонтните дейности ще зависят от необходимите части, стана още ясно по време на срещата.

Във връзка с подобряването на градската среда кметът Благомир Коцев нареди огледи на всички представителни сгради във Варна и рехабилитация на ефектното им осветление, където това е необходимо. Да бъде възстановено осветлението на колонадата на входа на Морската градина, на Слънчевия часовник и на алпинеума, поиска още кметът Коцев.

Продължава измиването на пешеходната зона по бул. „Сливница“ към Фестивалния и конгресен център две пъти седмично. Екип на общината ще прави периодични огледи на състоянието на настилката по ларгото, за да не се допусне сериозно компрометиране от високото налягане на водната струя.

По време на оперативната среща днес от дирекция „Екология и опазване на околната среща“ отчетоха, че през изминалата седмица са съставени 8 акта за нерегламентирано изхвърляне на отпадъци в централната градска част – 3 от тях на физически и 5 на юридически лица.  Извършени са 14 проверки на заведения по крайбрежната алея, наложени са 4 глоби с фиш и са изготвени 4 предписания.

Продължават проверките на търговските обекти от страна на общинските еколози, служителите на търговския отдел на дирекция „Управление на собствеността и контрол на обществения ред“, както и на „Общинска полиция“. Проверяват се договорите на търговците с фирми за сметоизвозване и дали договорените количества отпадъци отговарят на реално генерираните.

От страна на администрацията на район „Одесос“ са наложени глоби на физически лица за замърсяване с отпадъци в района на Колхозния пазар и Македонския дом. Отчетено беше още, че е санкционирана и сметопочистващата фирма заради необслужени кошчета в района на Шишковата градинка, ул. „Михаил Колони“ и централната част на бул. „Княз Борис I“.

Пътната рехабилитация в града продължава, отчетоха още по време на оперативката. Кметът Благомир Коцев настоя да бъдат запълнени дупките по асфалта на подходите към Аспаруховия мост.  както и да се работи след 20 часа там, където е възможно, за да не се затруднява трафикът през деня.

Пресцентър на Община Варна

Прочетете още:

До месец Община Варна определя местата за разполагане на тротинетки и велосипеди под наем