Крайната десница печели историческа победа на I тур от парламентарните избори във Франция

Последователите на "Национален сбор" ликуват след резултатите от екзит половете, вещаещи успех на партията им. 30 юни 2024 г.

Последователите на "Национален сбор" ликуват след резултатите от екзит половете, вещаещи успех на партията им. 30 юни 2024 г. Снимка AP/Thibault Camus - от БТА

Крайнодясната партия „Национален сбор“ (НС) на Марин льо Пен отбеляза исторически успех на първи тур на парламентарните избори във Франция, но окончателният резултат от гласуването ще зависи от междупартийните преговори преди втори тур в неделя, съобщи Ройтерс.

НС и съюзниците му получиха 33% от гласовете, следвани от левия блок „Нов народен фронт“ с 28% и центристите на президента Еманюел Макрон, събрали едва 20 на сто от гласовете, според официалните резултати, публикувани днес от вътрешното министерство на Петата република.

Това се смята за голямо поражение за държавния глава, който свика предсрочни избори, след като отстъпи зад „Националния сбор“ на изборите за Европейски парламент в началото на юни.

Но това дали антимигрантският и евроскептичен „Национален сбор“ ще формира правителство, ще зависи от решителния втори тур на 7 юли и доколко другите партии ще успеят да се обединят около кандидатите с най-голям шанс за влизане в националния парламент в избирателните райони във Франция.

Лидерите, както на левия „Нов народен фронт“, така и на центристкия съюз около Макрон, снощи дадоха ясно да се разбере, че ще оттеглят кандидатите си в определени райони, ако друг кандидат има по-добър шанс да победи НС в неделя.

В момента крайната десница е по-близо до властта, откогато и да било преди. Льо Пен се стреми да изчисти имиджа на партията, обвинявана в расизъм и антисемитизъм – тактика, която върши работа на фона на гнева на избирателите към Макрон, високите разходи за живот и засилващите се притеснения около имиграцията.

Водено от „Националния сбор“ правителство ще повдигне въпроси около посоката, в която се движи Европейския съюз, предвид неговата съпротива към по-нататъшната европейска интеграция.

Депутатите от „Националния сбор“ призоваха кандидатите, излъчени от дясноцентристките „Републиканци“, спечелили по-малко от 7 на сто на първи тур, да се оттеглят от районите, където това би било от полза за крайната десница.

Засега „Републиканците“, които се разцепиха преди изборите и малка част от тях се присъединиха към НС, не са реагирали на предложението.

Кандидатите, преминали през първи тур, ще имат срок до утре вечер да потвърдят дали ще участват на втория, предаде БТА.

Прочетете още:

Бунт, на оръжие! 100 000 опитаха да спрат конгреса на крайната десница в Германия