Питка на хапки

Питка на хапки.

Източник Зори, gotvach.bg

Продукти:
прясно мляко – 250 мл., топло
мая – 25 гр. прясна или 7 гр. суха
захар – 1 с.л.
брашно – 350 гр.
краве масло – 60 гр., разтопено
яйца – 1 бр.
белтъци – 1 бр.
сол – 2 ч.л.
ДОПЪЛНИТЕЛНО
олио – 2 с.л.
жълтъци – 1 бр.
прясно мляко – 2 с.л.

Приготвяне:
В топлото прясно мляко се добавя мая, захар и 2 с.л. от брашното. Оставя се маята да шупне. След това се добавя едно яйце, един белтък, разтопено масло и постепенно се добавя пресятото брашното заедно със солта.

Замесва се меко, еластично тесто. Прехвърля се в купа, намаслява се с 2 с.л. олио и се покрива със стреч фолио и кърпа. Оставя се на топло да втаса. Може да използвате и презварително затоплена фурна, за да ускорите втасването.

Втасалото тесто се прехвърля върху набрашнения кухненски плот. С върха на пръстите се оформя дебела около 1 пръст кора. Оставя се за десетина минутки и с помощта на малка чашка се изрязват еднакви кръгчета.

Кръгчетата се нареждат в тавата върху хартия за печене. Намазват се с разбития жълтък с прясно мляко, и питката се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна, до готовност.

Добър апетит!

Прочетете още:

Пещерски милинки