20-годишен варненец остава в ареста по обвинение в грабеж

Варненски окръжен съд

Снимка "Фейсбук", Варненски окръжен съд

Окръжен съд – Варна определи мярка „задържане под стража“ на 20-годишeн мъж, привлечен като обвиняем за извършен грабеж в условията на опасен рецидив.

Според обвинението, престъплението е извършено на 30 юни тази година, в магазин в централната част на Варна. Като заплашил касиера с нож, обвиняемият успял да отнеме 1000 лева от търговския обект.

В НК предвиденото наказание за извършеното престъпление е „лишаване от свобода“ за срок от 5 до 15 години и конфискация на ½ от имуществото на извършителя.

Двадесет годишният мъж има 11 предишни осъждания, основно за престъпления срещу собствеността. Последното наказание е изтърпял през юни миналата година.

След като съобрази събраните до момента доказателствата по делото, Варненският окръжен съд прецени, че има достатъчно данни, за да направи извод за обоснованост на подозрението на прокурора за съпричастност на мъжа към престъплението, за което е обвинен. Според съда е налична и друга, изискуема от закона предпоставка за определяне на най-тежката мярка за неотклонение – реална опасност лицето да извърши престъпление.

Изводът се подкрепя от справката за съдимост, като съдебният състав подчерта, че повечето от предходните осъждания на обвиняемия са за престъпления срещу собствеността. Поради изложените съображения, Варненският окръжен съд прецени, че единствената подходяща мярка за неотклонение, която да възпре 20-годишния мъж от извършване на обществено опасни деяния, е “задържане под стража”.

Определението подлежи на обжалване пред Апелативен съд – Варна.

ВН

Прочетете още:

Заловиха опасен рецидивист във Варна