Атанас Запрянов: Без наши военнослужещи в Украйна! Не е било обсъждано, не се обсъжда и няма да се обсъжда

Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов.

Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов. Снимка Милена Стойкова/БТА - свободен сайт

Изпращането на въоръжени или невъоръжени български военнослужещи в Украйна, по какъвто и да е повод, никога не е било обсъждано, не се обсъжда и няма да се обсъжда. Това каза в Народното събрание служебният министър на отбраната Атанас Запрянов. Той е на изслушване в парламента „по въпроса за неучастие на Република България под никаква форма с жива въоръжена и невъоръжена сила във военния конфликт в Украйна“. Инициативата за изслушването е на парламентарната група на „БСП за България“.

Такъв въпрос никога не е бил поставян нито пред политическото, нито пред военното ръководство на Министерството на отбраната (МО), заяви Запрянов. Министърът посочи още, че това е единствено в правомощията на Народното събрание.

Не може да става дума, че ще бъдат изпращани български войски в Украйна, нито е обсъждана такава тема, нито ще бъде обсъждано, беше категоричен по-рано днес служебният премиер Димитър Главчев при изслушването си в парламента във връзка с позицията на България за срещата на върха на НАТО във Вашингтон.

В МО разбираме, че в част от обществеността има притеснение по отношение на войната в Украйна и ролята на България в нея, каза още Запрянов. Свидетели сме на мощна вълна на дезинформация по този въпрос, особено в социалните медии, която целенасочено влияе върху естествените страхове на хората. За съжаление, провокативни и изцяло неверни изявления за изпращане на наши войници да се бият в Украйна бяха направени и от отделни политици, коментира служебният министър.

На интернет страницата на Министерството на отбраната има официална позиция на правителството, в която се посочва, че България няма да изпраща военнослужещи на територията на Украйна.

Николай Трифонов, БТА

Прочетете още:

Георг Георгиев срина Лена от Парапета: Тя действа под диктата на лъжа, на заклинания!