Държите ли на здравето си? По-добре избягвайте кафе от вендинг-автомати

Вендинг автомат.

Кафето от вендинг автомат за кафе се различава в процеса на обработване и приготвяне. Филтрираната напитка се получава чрез смилане на изпечени кафени зърна, през които „преминава“ гореща вода или мляко.

Специалистите обясняват, че този вид кафе е стимулатор, който може да ни направи бдителни и активни, но в прекомерни количества може да доведе до безпокойство и нервна нестабилност. Понякога може да съдържа и добавена захар или сиропи, редовната консумация на които може да доведе до наднормено тегло, а големите количества захар застрашават от диабет и други здравословни проблеми.

Когато машината не е свързана директно с ВиК мрежата се наблюдават грозни картини на зареждане с вода от някакви 10-литрови бутилки (често пожълтели и\или „жабясали“) с вода, незнайно каква и откъде налята. Изсипва се в контейнерите, без гаранция за почистване и дезинфекция. Това отваря вратите в летния сезон за всякакви стомашно-чревни инфекции и натравяния.

Често потребители се убеждават, че машините не се поддържат адекватно, не се мият и са идеална среда за размножаване на бактерии и гадинки – вкл. насекоми. Няма и сигурност, че използваните продукти са безопасни.

В този ред на мисли по български печалбарски обичай нерядко машините са мизерни и нехигиенични.

Самите контейнери (обикновено туби от популярни марки мин. вода) не бива да се използват многократно, защото можете да бъдете изложени на вредни токсини от пластмасата. Въпреки че водата не е киселинна, рискувате да погълнете химикалите, използвани за направата на бутилката, тъй като тези токсини могат да проникнат във водата с течение на времето. Това е особено често срещано при по-стари бутилки за вода или такива, които са били изложени на топлина. След това пластмасови токсини, наричани още пластификатори, могат да си проправят път в кръвта, което може да причини множество проблеми, включително различни видове рак, както и увреждане на черния дроб и бъбреците.

Затова, ако държите на здравето си, замислете дали е добре да си сипете кафе от уличен автомат или да си поръчате чаша ароматна напитка от най-близкото заведение.

ВН

Прочетете още:

Наш град обяви война на вендинг автоматите за кафе! „Убиват“ заведенията, клиенти се притесняват какво предлагат