Москва следи срещата на върха на НАТО с „най-голямо внимание“

Дмитрий Песков

Москва обяви, че следи откриващата се днес среща на върха на НАТО във Вашингтон с „най-голямо внимание“, тъй като  „организацията смята Русия за свой враг“, предаде Франс прес. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков припомни: „Алиансът многократно открито е заявявал, че целта му е да нанесе стратегическо поражение на Русия на бойното поле“.

Очаква се украинският президент Володимир Зеленски, който ще участва в срещата на върха, да отправи нова молба към западните си съюзници за повече системи за противовъздушна отбрана след поредните масирани удари по няколко украински града, при които загинаха над 30 души, а 150 бяха ранени, включително в детската болница в Киев.

По думите на посланика на САЩ в НАТО Джулиан Смит, на срещата на върха на НАТО във Вашингтон Украйна я очакват „положителни новини“ за противовъздушната отбрана, по-специално системите „Пейтриът“.

Украинската агенция УНИАН цитира Смит от участието ѝ в онлайн дискусия „НАТО в нова ера“. Според нея на срещата на върха във Вашингтон се очакват новини за отбранителната индустрия и киберсигурността.

БНР

Прочетете още:

Главчев пристигна във Вашингтон за срещата на върха на НАТО