Главчев към Байдън: България е лоялен и надежден съюзник

Главчев и Байдън

Снимка: правителствена пресслужба

В разговор с президента Джо Байдън по време на отбелязването на 75-ата годишнина на НАТО министър-председателят Димитър Главчев заяви, че България е лоялен и надежден съюзник.

От своя страна американският държавен глава високо оцени ролята на България на Източния фланг на Алианса. По време на откриването на срещата на върха на НАТО Джо Байдън изнесе силна реч, в която изтъкна, че неговото лидерство е съживило легендарния алианс и е спасило Украйна.

„Путин иска и няма да се задоволи с по-малко от следното: той иска да подчини напълно Украйна; да сложи край на демокрацията в тази страна; да унищожи културата ѝ и да я изтрие от картата на света. А ние знаем, че Путин няма да спре дотам. Но бъдете сигурни – Украйна може и ще го спре“.

Той поднесе новината, че САЩ и редица други държави от НАТО ще изпратят през следващите месеци на Украйна множество системи за противовъздушна отбрана, включително най-малко четири системи „Пейтриът“.

Медиите в САЩ коментират, че силната реч на Байдън е целяла да разсее съмненията в пригодността му за още един мандат, които се появиха след дебата му с Доналд Тръмп.

Въпреки това някои агенции, сред които АФП отбелязват, че срещата преминава под сянката на Тръмп, независимо от неговото отсъствие, защото много от страните членки на алианса имат притеснения за бъдещето на отбранителната организация след негово евентуално преизбиране заради възгледите му, свързани с НАТО и по редица световни въпроси.

В речта си пред лидерите на страните членки Байдън обяви, че награждава напускащия поста си генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг с президентски Медал на свободата. Той нарече Столтенберг, който изпълняваше тази роля в продължение на 10 години и удължаваше мандата си четири пъти, „перфектен професионалист“.

БНР

Прочетете още:

Главчев във Вашингтон: Важно да дадем ясен политически сигнал за отношението на НАТО към руската агресия в Украйна