Конфискуваха над 100 хиляди „маркови“ дрехи на „Лесово“

Кола на митниците.

Снимка: Официален сайт Агенция Митници

Рекордно количество „маркови“ облекла задържаха митническите служители на граничния контролно-пропускателен пункт „Лесово“, съобщават от Агенция „Митници“. В товарен автомобил са открити 109 508 текстилни изделия с обозначения на световни марки. Количеството е най-голямото на пункта за последните години.

Контролните действия са извършени в рамките на съвместната операция по противодействие на контрабандата, с участието на екипи от Агенция „Митници“, Главните дирекции „Гранична полиция“ и „Борба с организираната престъпност“ и Националната агенция за приходите.

Товарната композиция е пристигнала на пункта на 2 юли. Шофьорът, полски гражданин, представил документи, че превозва колети с текстилни изделия от Турция за Нидерландия през България. При щателна митническа проверката е открита незаконната стока с лога на защитени марки – спортни комплекти, шапки, тениски, къси панталони, бельо и чорапи.

„Марковите“ дрехи са задържани съгласно регламент на Европейския парламент и на Съвета относно защита на правата върху интелектуалната собственост. За случая ще бъдат уведомени притежателите на съответните търговски марки.

Само за първите шест месеца на 2024 година от Териториалната дирекция „Митница“ – Бургас са задържани над 1,095 млн. търговски артикули за нарушени права върху интелектуалната собственост, допълват от Агенцията.

nova.bg

Прочетете още:

Цигари за близо 6 200 лв. са иззети при операция на Икономическа полиция във Варна