Скандал в СОС относно конкурсите за ръководства на общинските предприятия

община София

news.bg

Основната тема на заседанието в Столичния общински съвет остава конкурсите за избор на ръководства в общинските предприятия. В сряда общинският съветник от ВМРО Карлос Контрера, заедно с двама от независимите съветници, внесоха предложение за смяна на ръководствата на основните шест дружества до провеждане на новия конкурс.

На следващия ден градусът на напрежение в СОС все повече се покачва. Това, което екипът на кмета Васил Терзиев предложи, още преди няколко дни, е конкурсът да бъде променен с оглед на прозрачен подбор на кандидатите. Но без ръководителите да бъдат сменени с временни. В сряда на съвместна комисия по транспорт, инженерна инфраструктура и икономика, Общинският съвет прие предложението на Контрера и двамата независими, като това се случи и с гласовете на ГЕРБ и БСП.

В четвъртък общинският съветник от „Възраждане” Деян Николов заяви, че това предложение е част от сделка, направена още преди 6-7 месеца. Целта ѝ е търговия с влияние. По думите му тогава на отцепилите се от „Възраждане” е предлагано именно постовете в общинските дружества да им бъдат дадени.

Предложението за смяна на всички ръководства на общинските дружества преди провеждането на нов конкурс разпали страстите в градския парламент. По думите на кмета на София – това е атентат срещу града. „Когато слагаш в управлението на „Метрополитен” пет човека, на които допира им с метрото е само да са се возили на него. Според мен нямат компетенциите да извършват тази дейност. Проблемът с временните е, че често пъти те стават доста трайни. За 3-4 месеца, тези хора няма да научат коя дирекция къде се намира”, заяви кметът на София Васил Терзиев.

Според Деян Николов постовете в общинските дружества са били обещани от ГЕРБ преди седем месеца на отцепилите се от „Възраждане”.  „С мен бяха водени разговори, които естествено съм отказал, в тях ми беше казано, че на общински съветници – групата на предателите, както аз ги наричам, са предложени позиции, чрез техни хора в общинските фирми. Това, което се случва днес е част от договорката, която те приеха преди 6-7 месеца, когато се отпуши работата на СОС”, допълни Николов.

Контрера отрече да е водил разговор с колегите си предварително. Предложените имена обсъждали единствено с двамата независими съветници Севделина Петрова и Красимир Гълъбов. „Персонално, преди внасянето на доклада, коментари за хора не е имало с останалите политически групи. Смятам, че като председател на комисията по транспорт от четири години, имам достатъчно добър поглед и съм напълно наясно как трябва да бъдат структурирани. Г-н Гълъбов е с достатъчен опит в Министерството по транспорт”, посочи общинският съветник от ВМРО Карлос Контрера.

От ГЕРБ не коментираха темата.

nova.bg

Прочетете още:

Още един депутат напусна ДПС