Патладжан в доматен сос и моцарела

Патладжан в доматен сос и моцарела

Източник: Албена Асенова, gotvach.bg

Продукти:

лук – 1 глава

чушки – 1 бр.

чесън – 4 скилидки

домати – 6 бр.

сол

сос уорчестър – 1 ч.л.

кафява захар – 1 ч.л.

риган – 1 ч.л. сух

черен пипер – 1/2 к.л.

чили на люспи – 1/4 ч.л. (не е задължително)

патладжани – 2 бр.

олио

моцарела – 2 топки

магданоз

Приготвяне:

Започнете с приготвяне на соса. Загрейте в тиган 5 супени лъжици олио. Нарежете лука и чушката на дребно и ги запържете. След като омекнат, добавете настърганите или пасирани домати заедно с нарязаните на ситно скилидки чесън.

Овкусете соса със сол, лъжичка сос Уорчестър, малко кафява захар, сух риган, смлян черен пипер и малко чили. Гответе соса, докато се сгъсти.

Патладжаните нарежете на колелца и накиснете в подсолена вода за около половин час, за да се отнеме от горчивината им, ако има такава. Подсушете ги, посолете ги и ги изпържете в тиган със загрято олио.

Готовите патладжани поставете върху кухненска хартия, за да се отнеме излишната мазнина.

Прехвърлете доматеният сос в тавичка и в нея наредете едно до друго колелца изпържен патладжан. Върху всеки сложете резенче моцарела, отново патладжан.

Трябва да се получат три реда патладжан и три реда моцарела. Сложете тавичката или съда за печене във фурната и гответе патладжана в доматен сос и моцарела на 200 °C за около половин час.

Сервирайте патладжаните в доматен сос поръсени с нарязан на дребно пресен магданоз.

Добър апетит!

Прочетете още:

Палачинки Капрезе със спанак