Пълнени тиквички с ризото с манатарки и аспержи

ВАРНА новини лого

Източник: Невена Блажева Иванова, gotvach.bg

Продукти:

тиквички – 4 бр. кръгли сорт/раун де найс/

ориз арборио – 1 ч.ч.

аспержи – 1/2 връзка

селъри – 1 стрък

моркови – 1 бр.

бяло вино – 150 мл

сол

манатарки – 300 г

замразен грах – 150 г

лук – 2 глави

масло – 40 г

пармезан – 50 г

зехтин

пушен пипер – 1 ч.л.

чесън – скилидки

лимон

Приготвяне:

Тиквичките издълбайте, отстранете вътрешността им и за кратко бланширайте в подсолена вода.

Заемете се с приготвянето на ризотото.

Сварете бульон от дръжките на аспержите, селърито, 2 литра вода, лука, моркова и солта за 20 мин.

В тиган сотирайте аспержите в 2 с.л. зехтин, посолете и полейте с лимонов сок.

Отделно в зехтин задушете 1 глава лук, манатарките, добавете ориза, виното и граха.

Гответе 20 мин, като постепенно доливате от сварения бульон.

Накрая овкусете с маслото, пармезан, аспержите и листенца мента.

Напълнете издълбаните тиквички с ризотото и запечете с загрята фурна за 20 мин.

Направете запръжка, като препържите скилидки чесън в зехтин с пушен червен пипер и полейте пълнените тиквички.

Съвет:

Ако остане от ризотото, използвайте като гарнитура към риба или напълнете други зеленчуци.

Добър апетит!

Прочетете още:

Патладжан в доматен сос и моцарела