Уникално ризото с три вида гъби и крема сирене

ВАРНА новини лого

Източник: Denis Biserov, gotvach.bg

Продукти:

печурка – 50 г

пачи крак – 50 г

кладница – 50 г

ориз за ризото – 80 г

магданоз – 1/4 вр.

мащерка – 1/4 вр.

крема сирене – 40 г

пармезан – 30 г

краве масло – 20 г

черен пипер

сол

чесън – 2 скилидки

лук – 1/4 глава

зехтин

бяло вино – 20 мл

Приготвяне:

Нарежете 3-те вида гъби и ги оставете в някакъв съд, след това нарежете лука и чесъна на много ситно.

Вземете един тиган и в него запържете лук съвсем леко за 2-3 мин, след това при него добавете ориза и го запържете леко заедно с лука за 2-3 мин и добавете виното и бъркайте добре, докато не се изпари.

Паралелно с това сложете зехтин в един тиган и когато загрее, добавете гъбите вътре и ги овкусете добре със сол и черен пипер, разбърквайте през 2 мин и през това време, след като ви е извряло виното, добавете водата.

Може да добавите стръкче мащерка или някакъв зеленчук за бульон или може да си направите отделен. И бъркайте постоянно, за да изкарате нишестето, ще отнеме около 15 мин според зависи от вида ризото.

Сега продължаваме с гъбите, които вече трябва леко да са се позапържили – ще им трябва около 10-15! мин, когато вече са почти готово и златисти, добавете чесъна, разбъркайте добре, за да се запържи и той с тях, след това добавите и ризотото при гъбите и ги разбъркайте добре.

Трябва да ви остане малко вода вътре. И сега е моментът на истината, дръпнете тигана от котлона и добавете маслото, крема сиренето, пармезана, магданоз, малко листенца мащерка и добавете сол и черен пипер на вкус, бъркайте здраво, докато не стане кремообразно.

Изсипете го в по-дълбока чиния или каквато имате и може да декорирате със стръкчета мащерка и пармезан на люспи, които може да си направите с белачка, и завършете с малко зехтин. Вече имате готово ризото с гъби.

Добър апетит!

Прочетете още:

Традиционни гювечета със сирене по шопски