Според невролог: 5 неща, които се случват с мозъка ви, когато спрете захарта

ВАРНА новини лого

снимка: iStock

В един перфектен свят бихме могли да ядем толкова сладкиши, колкото си поискаме – когато пожелаем – при това без никакви последствия за здравето. В действителност обаче знаем, че това просто не е възможно.

Въпреки че бихме искали да завършваме всяко хапване с торта или чийзкейк, всички сме наясно с неблагоприятните ефекти от прекомерната консумация на захар.

Все пак не бива да изпадаме в крайности и всеки, стига здравословното състояние да му позволява, може от време на време да се глези с някое сладко изкушение.

От сайта purewow.com се свързаха с невролога д-р Никол Авена, експерт в областта на пристрастяването към храната, за да научим какво се случва с мозъка ни, когато ядем по-малко захар.

Д-р Авена признава, че въпреки че е трудно да се устои на сладките лакомства, особено защото те доставят мигновено удовлетворение, намаляването на добавената захар може да доведе до забележителни промени в мозъка ви.

Първата стъпка за това е да си дадете сметка къде се крие захарта – което може да бъде трудно, защото не винаги е очевидно. Много храни, които изглеждат здравословни, са тайно напълнени със захар.

„Започнете с четене на етикетите и идентифициране на скритите захари в преработените храни и напитки“, съветва неврологът. „Като знаете какво влагате в тялото си, можете да направите по-информиран избор и постепенно да намалите приема на захар.“

Също така специалистите съветват да намалите количеството захар в диетата си умерено и постепенно. Започнете с намаляване на сладките закуски и десерти и постепенно ги заменете с по-здравословни алтернативи като плодове, ядки или черен шоколад.

Именно въвеждането на хранителни заместители е най-важно, защото здравословното хранене не трябва да е скучно. Докато намалявате приема на захар, опитайте да експериментирате с хранителни алтернативи, независимо дали това означава да замените содата с газирана вода или да изберете парче плод вместо бонбон.

Д-р Авена добавя, че яденето на питателни зеленчуци без скорбяла като домати и краставици ще поддържа здравословни нива на кръвната захар и може да ви помогне да избегнете острата нужда от захар.

Прочетете какво точно се случва с мозъка, емоциите и настроението ви, когато решите да намалите приема на захар:

Регулиране на допамина

Сещате ли се за онзи прилив на удоволствие, който получавате, когато си позволите нещо сладко? Това се дължи на допамина, невротрансмитер, свързан с удоволствието. Лекарят обяснява: „Захарта активира системата за възнаграждение на мозъка, поради което захарта е толкова пристрастяваща. Прекомерната консумация на захар може да доведе до дисрегулация на освобождаването на допамин, подобно на това, което се случва с пристрастяващите вещества. Но като намалите захарта, вие помагате на мозъка си да прекалибрира своята система за възнаграждения, което води до намаляване на апетита и по-здравословна връзка с храната.“

Когнитивна яснота

Д-р Авена обяснява, че високият прием на захар е свързан с възпаление в мозъка, което може да наруши когнитивната функция и да доведе до мозъчна мъгла. Като ядете по-малко захар, вие намалявате това възпаление, което може да доведе до подобрена умствена яснота, по-остър фокус и по-добро задържане на информация в паметта.