Шкембе чорба „Традиция“

Шкембе чорба "Традиция".

Източник Сия Рибагина, gotvach.bg

Продукти:
телешко шкембе – 700 гр.
сол – 2 с.л.
прясно мляко – 1 л
масло – 50 гр.
червен пипер – 1 с.л
черен пипер – на вкус
чесън – 5 скилидки
оцет – 50 мл.
лют пипер – люспи

Приготвяне:
Измийте шкембето, сложете го в тенджера с 4 литра вода и лъжица сол и сварете до омекване. Аз ползвах мултикукъра и сварих под налягане за 15 минути, вие, ако ползвате обикновена тенджера, ще ви отнеме поне час и половина.

Когато шкембето се свари, извадете в чиния и нарежете на парчета, изхвърлете водата, в която се е варило /тази вода винаги я изхвърлям, на много места не го правят, но с нея премахвате голяма част от неприятната миризма и мазнината/лойта, която се отделя по време на варенето/.

Измийте тенджерата и поставете отново в нея вече нарязаното шкембе. Сипете около 3 литра вода, лъжица сол и сложете отново на котлона да кипне.

През това време си направете подправката за овкусяване на шкембето. В купичка сложете намачканите скилидки чесън с оцета и разбъркайте.

Тази подправка е незаменима част от всяка порция шкембе чорба. Отделете настрани.

Сложете тиган на котлона и в него поставете маслото да се разтопи.

Добавете червен пипер и бъркайте няколко секунди. Котлона дръжте на средна температура, като внимавате маслото и пипера да не загорят.

Сипете прясното мляко и непрекъснато бъркайте около 3 минути, така че да се усвои от запръжката.

Щом шкембето кипне, вземете един черпак от бульона и сипете внимателно в тигана при млякото, като бъркате и внимавате да не се пресече. Повторете с още един черпак от бульона и след това сипете запръжката в тенджерата с шкембето.

Разбъркайте, подправете с черен пипер на вкус и още сол, ако е необходимо. Варете 5 минути и махнете от котлона.

Поднесете шкембе чорба „Традиция“ гореща, подправете със сместа от чесън и оцет и за любителите на пикантното, щипка лют пипер люспи.

Да ви е вкусно!

Прочетете още:

Застроена пилешка супа с фиде