Гъбена супа с бяло вино и чедър
Продукти:
печурки – 350г.
краве масло – 1 с.л.
зехтин – 3 с.л.
лук – 1 глава
чесън – 3 скилидки
брашно – 1 с.л.
бяло вино – 100 мл.
зеленчуков бульон – 800 мл.
сол
соев сос – 2 с.л.
порчини – 1 с.л. (сушена манатарка на прах)
мащерка – 1 с.л. (суха)
индийско орехче – 1 щипка
чедър – 100г.
течна сметана за готвене – 100мл.
черен пипер
магданоз
Проготвяне:
В тенджера се загряват двата маслото и зехтина. Гъбите се почистват, нарязват на дребно и слагат да се запържат.
Когато краищата им станат леко златисти се прибавят нарязаните на дребно лук и чесън.
Разбъркват се няколко пъти и се посипват с лъжица брашно. Отново продуктите се разбъркват, след което се наливат бялото вино и бульона.
Супата се овкусява със сол, соев сос, порчини, мащерка, индийско орехче и черен пипер.
Оставя се да се готви на слаб огън около 30 минути. Малко преди готовност се добавят настургания чедър и сметаната за готвене.
Оставя се на котлона за още 3-4 минути, за да се разтопи чедъра. След като се охлади, супата се пасира.
Готовата гъбена супа се сервира споръсена с пресен магданоз и крутони.
Добър апетит!
Прочетете още: