Гъбена супа с бяло вино и чедър

Гъбена супа с бяло вино и чедър

Източник: Албена Асенова, gotvach.bg

Продукти:

печурки – 350г.

краве масло – 1 с.л.

зехтин – 3 с.л.

лук – 1 глава

чесън – 3 скилидки

брашно – 1 с.л.

бяло вино – 100 мл.

зеленчуков бульон – 800 мл.

сол

соев сос – 2 с.л.

порчини – 1 с.л. (сушена манатарка на прах)

мащерка – 1 с.л. (суха)

индийско орехче – 1 щипка

чедър – 100г.

течна сметана за готвене – 100мл.

черен пипер

магданоз

Проготвяне:

В тенджера се загряват двата маслото и зехтина. Гъбите се почистват, нарязват на дребно и слагат да се запържат.

Когато краищата им станат леко златисти се прибавят нарязаните на дребно лук и чесън.

Разбъркват се няколко пъти и се посипват с лъжица брашно. Отново продуктите се разбъркват, след което се наливат бялото вино и бульона.

Супата се овкусява със сол, соев сос, порчини, мащерка, индийско орехче и черен пипер.

Оставя се да се готви на слаб огън около 30 минути. Малко преди готовност се добавят настургания чедър и сметаната за готвене.

Оставя се на котлона за още 3-4 минути, за да се разтопи чедъра. След като се охлади, супата се пасира.

Готовата гъбена супа се сервира споръсена с пресен магданоз и крутони.

Добър апетит!

Прочетете още:

Застроена пилешка супа с фиде