Кои са най-полезните и вкусни есенни храни, които трябва да хапваме задължително
Всеки сезон си има своите неустоимо вкусни и полезни плодове и зеленчуци. Есента обичайно свързваме с тиквата, крушите, ябълките, морковите, зелето.
Безспорно тези полезни есенни храни са пълни с важни за организма ни вещества и заемат ключово място в кулинарията, но определено не са най-големите звезди на есенната трапеза.
Днес ще ви припомним кои всъщност са най-полезните и апетитни дарове на есента, които съдържат куп полезни вещества и са подходящи за различни интересни ястия.
Вижте кои са те и почерпете вдъхновение за едно незабравимо есенно меню!
Кестени – Кестените имат високо съдържание на витамин В6. Те действат подмладяващо на кожата и подсилват цялостност имунната система. Подходящи за крем супи, яхнии, тестени ястия. Печените кестени пък са идеалната междинна закуска.
Праз лук – Регулира кръвното налягане и храносмилателните процеси. Освен това е чудесен източник на фолиева киселина, калций, магнезий. Може да се хапва пресен, като се добави към лютеница или друга салата и разядка. Но задушен и печен също е много вкусен. Баничките с праз и гъби са едно от есенните ястия, които непременно трябва да опитате.
Карфиол – Карфиолът е богат на витамини и минерали. Той подсилва работата на сърцето, подобрява храносмилането и се бори с възпаленията в организма. Смята се, че има и противораково действие. Карфиолът можете да добавите към ориз със зеленчуци, да го панирате или да направите невероятни вегетариански кюфтенца от него.
Джинджифил – Този продукт наскоро навлезе на българската трапеза, но бързо си спечели верни почитатели заради кулинарните си качества и безбройните си лековити свойства. С негова помощ през есента можете да се избавите от настинките и да се насладите на омагьосващ чай, както и на чудни сладкиши.
Прочетете още:
Спането през почивните дни намалява риска от сърдечни заболявания