Ароматно телешко със зеленчуци
Необходими продукти:
телешко месо – 400 гр – 7.28 лв
гъби – 100 гр – 1.00 лв
моркови – 2 бр – 0.37 лв
червени чушки – 1 бр – 0.90 лв
червен лук – 1 глава – 0.30 лв
чесън – 1 скилидка – 0.02 лв
пресен джинджифил 2 см парче – 20 гр – 0.13 лв
олио – 50 мл – 0.21 лв
сусамово олио – 30 мл – 1.52 лв
бяло вино – 50 мл – 0.53 лв
червен пипер – 1 ч.л. – 0.07 лв
черен пипер на вкус
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Нарежете месото на тънки лентички (жулиени).
Почистете чушките от семките и ги нарежете на къси лентички. Обелете морковите и ги нарежете на лентички с размера на чушките.
Гъбите нарежете на четвъртинки, а лука – на едри парчета.
Вземете парче джинджифил колкото палец, обелете го и го настържете на дребно. Накълцайте чесъна.
Загрейте олиото в тиган с незалепващо покритие и изпържете телешкото. Извадете го в чиния и го оставете встрани.
В същия тиган с останалата от пърженето на месото мазнина запържете гъбите.
Когато започнат да придобиват кафеникав загар, добавете последователно лука, чушките и морковите. Прибавете и джинджифила и чесъна и разбъркайте.
Когато зеленчуците се позапържат, върнете месото в тигана. Разбъркайте и налейте виното и сусамовото олио.
Подправете със сол, черен и червен пипер. Разбъркайте и гответе още около 5 минути, докато алкохолът се изпари.
Сервирайте ароматното телешко със зеленчуци топло с гарнитура от бял ориз.
Добър апетит!
Източник: Mate Kitchen
Вижте още: