Бабините мекици стават все по-скъпо удоволствие

Добруджански мекици със сода.

Източник gotvach.bg

Есента започва с по-високи цени на хранителните продукти. По-скъпо вече ни излиза олиото, брашното и сиренето в магазина. Колко повече ще ни струва да си направим любимите на хиляди българи мекици?

Илия и Петя Илиеви от Монтана са майстори на тесто вече повече от 20 г. Наблюденията им са, че през поседнете седмици цените на продуктите, които използват, се покачват драстично. Не знаят обаче защо това се случва.

„Казват, че има слаба реколта, но за мен не е оправдано. Това може да стане след няколко месеца след като се изразходят старите количества, а те вдигат на момента”, коментира Илия по NOVA.

В момента бутилка олио се купува за около три лева, а за мекиците трябва много.

През годините Петя намерила и свой начин да разпознае хубавото и качествено сирене. „Цената играе голяма роля. По принцип истинското сирене е твърдо и има малки дупчици в него докато в имитиращия продукт това го няма”, поясни жената.

Истинското сирене, което може да се добави към пухкавите мекици, вече се купува на едро за над 11 лева за килограм.

„Клиентите се сърдят всеки ден, но това е положението. Нагоре ще вървим още“, казва Илия.
Макар и скъпа, за да ни е вкусна уикенд закуската и мекиците да са като на баба, Илия препоръчва: „Любов много и постоянство и желание за работа, това е“.

lupa.bg

Прочетете още:

28 септември 1931 г.: Поставят се условия за изграждане на Общинска кланица