Тарт с яйчен крем
Необходими продукти:
За тестото
брашно – 430 гр
захар – 150 гр
масло – 170 гр
яйца – 3 бр
ванилов екстракт – 1 ч.л.
лимонова кора – 1 ч.л.
сол – 2 гр
За крема
прясно мляко – 1 л
яйца – 6 бр
захар – 200 гр
брашно – 30 гр
Начин на приготвяне:
За тестото
В каната на блендера изсипете брашното, захарта, солта, лимоновата кора и маслото, нарязано на кубчета. Блендирайте докато се получат едри трохи.
Разбийте яйцата с ванилията и си изсипете при трохите. Замесете средно твърдо тесто.
Увийте тестото в домакинско фолио и го приберете в хладилника за поне 30 минути. През това време пригответе крема.
Щом тестото се охлади, го разделете. 1/3 запазете, а останалите 2/3 разточете на кора с дебелина 0,5 см. Прехвърлете я във форма за тарт с подвижно дъно. Не се притеснявайте дори и да се разкъса. Просто я дооформете с ръка.
Изсипете поохладения крем и го разпределете равномерно върху основата. След това разточете останалата 1/3 тесто на кора с диаметър, достатъчен да покрие формата. Покрийте и в краищата натиснете с пръст, за да може тестото да се залепи по-добре.
Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна до златист загар (30-35 минути).
За крема
Смесете брашното, царевичното нишесте и 1/3 от студеното прясно мляко. Разбъркайте добре докато сухите съставки се разтворят напълно. Не трябва да остават бучки.
Разделете белтъците от жълтъците. Разбийте жълтъците с млечно-брашнената каша.
Изсипете сместа в тенджера и към нея прибавете кората от половин лимон, обелена на една цяла лента, и захарта. Включете котлона на умерена температура и бъркайте докато захарта се разтопи напълно.
След това увеличете температурата и щом кремът започне да се сгъстява, налейте млякото и бъркайте непрекъснато докато заври и се сгъсти достатъчно.
Изсипете крема в подходящ съд и го покрийте плътно с домакинско фолио, за да не се получи кора. Оставете да се охлади.
Да ви е сладко!
Източник: MateKitchen
Прочетете още: