Тарт с яйчен крем

Тарт

Снимка: MateKitchen

Необходими продукти:
За тестото

брашно – 430 гр

захар – 150 гр

масло – 170 гр

яйца – 3 бр

ванилов екстракт – 1 ч.л.

лимонова кора – 1 ч.л.

сол – 2 гр

За крема

прясно мляко – 1 л

яйца – 6 бр

захар – 200 гр

брашно – 30 гр

Начин на приготвяне: 

За тестото

В каната на блендера изсипете брашното, захарта, солта, лимоновата кора и маслото, нарязано на кубчета. Блендирайте докато се получат едри трохи.

Разбийте яйцата с ванилията и си изсипете при трохите. Замесете средно твърдо тесто.

 Увийте тестото в домакинско фолио и го приберете в хладилника за поне 30 минути. През това време пригответе крема.

Щом тестото се охлади, го разделете. 1/3 запазете, а останалите 2/3 разточете на кора с дебелина 0,5 см. Прехвърлете я във форма за тарт с подвижно дъно. Не се притеснявайте дори и да се разкъса. Просто я дооформете с ръка.

Изсипете поохладения крем и го разпределете равномерно върху основата. След това разточете останалата 1/3 тесто на кора с диаметър, достатъчен да покрие формата. Покрийте и в краищата натиснете с пръст, за да може тестото да се залепи по-добре.

Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна до златист загар (30-35 минути).

За крема

Смесете брашното, царевичното нишесте и 1/3 от студеното прясно мляко. Разбъркайте добре докато сухите съставки се разтворят напълно. Не трябва да остават бучки.

Разделете белтъците от жълтъците. Разбийте жълтъците с млечно-брашнената каша.

Изсипете сместа в тенджера и към нея прибавете кората от половин лимон, обелена на една цяла лента, и захарта. Включете котлона на умерена температура и бъркайте докато захарта се разтопи напълно.

След това увеличете температурата и щом кремът започне да се сгъстява, налейте млякото и бъркайте непрекъснато докато заври и се сгъсти достатъчно.

Изсипете крема в подходящ съд и го покрийте плътно с домакинско фолио, за да не се получи кора. Оставете да се охлади.

Да ви е сладко!

Източник: MateKitchen

Прочетете още:

Тиро салата