Оригинално турско гьозлеме – рецепта
Как да си направим турско гьозлеме? Можете да го направите и със сирене или различна плънка, по ваше желание
Съставките за най-лесната рецепта за тази турска „палачинка“ без мая са следните:
За тестото:
3 чаши брашно
1 чаша топла вода (200 ml)
2 супени лъжици масло – растително (олио)
1,5 чаени лъжички сол
За пълнежа:
1,5 чаши извара
1,5 чаши сирене тулум
1,5 чаши сирене чедър
5-6 стръка стръкове пресен лук
1 чаена лъжичка смлян червен пипер
За заливката:
краве масло
Начин на приготвяне:
За тестото: Сипваме пресятото брашно в купата за месене. Започваме да замесваме тестото, като добавяме сол, топла вода и олио. След получаване на леко лепкаво тесто го покриваме със стреч фолио и оставяме да почине 20 минути.
За плънката нарежете пресния лук на ситно и го сложете в купа за бъркане. Добавете извара, сирене тулум (или бяло краве сирене), сирене чедър и червен пипер на прах и разбъркайте.
Поставяме отпочиналото тесто на набрашнен плот и го омесваме добре с ръце.
След това, разделяме тестото на 6 равни части и всяка част оформяме на кръг с ръце и я поставяме върху чиния.
След това разточваме всеки кръг (меренг) върху набрашнен плот с помощта на точилка, като правим корите кръгли и не много дебели.
От едната страна на разточеното тесто слагаме обилно от приготвената плънка и покриваме другата страна, така че да покрие плънката. Можете да подрежете краищата с инструмента за рязане на тестото, за да стане по-гладко.
Нека да запазим гьозлеметата, които приготвихме, между чиста кърпа. По същия начин приготвяме и другото тесто.
Слагаме приготвените гьозлемета в загрят тиган без олио и печем от двете страни, като от време на време ги обръщаме.
Изваждаме изпечените гьозлемета от тигана и ги намазваме с масло.
Нашите гьозлемета със сирене са готови за сервиране.
Да ви е сладко!
Вижте още: