Оригинално турско гьозлеме – рецепта

гьозлеме

Как да си направим турско гьозлеме? Можете да го направите и със сирене или различна плънка, по ваше желание

Съставките за най-лесната рецепта за тази турска „палачинка“ без мая са следните:
За тестото:

3 чаши брашно
1 чаша топла вода (200 ml)
2 супени лъжици масло – растително (олио)
1,5 чаени лъжички сол

За пълнежа:

1,5 чаши извара
1,5 чаши сирене тулум
1,5 чаши сирене чедър
5-6 стръка стръкове пресен лук
1 чаена лъжичка смлян червен пипер

За заливката:

краве масло

Начин на приготвяне:

За тестото: Сипваме пресятото брашно в купата за месене. Започваме да замесваме тестото, като добавяме сол, топла вода и олио. След получаване на леко лепкаво тесто го покриваме със стреч фолио и оставяме да почине 20 минути.

За плънката нарежете пресния лук на ситно и го сложете в купа за бъркане. Добавете извара, сирене тулум (или бяло краве сирене), сирене чедър и червен пипер на прах и разбъркайте.

Поставяме отпочиналото тесто на набрашнен плот и го омесваме добре с ръце.

След това, разделяме тестото на 6 равни части и всяка част оформяме на кръг с ръце и я поставяме върху чиния.

След това разточваме всеки кръг (меренг) върху набрашнен плот с помощта на точилка, като правим корите кръгли и не много дебели.

От едната страна на разточеното тесто слагаме обилно от приготвената плънка и покриваме другата страна, така че да покрие плънката. Можете да подрежете краищата с инструмента за рязане на тестото, за да стане по-гладко.

Нека да запазим гьозлеметата, които приготвихме, между чиста кърпа. По същия начин приготвяме и другото тесто.

Слагаме приготвените гьозлемета в загрят тиган без олио и печем от двете страни, като от време на време ги обръщаме.

Изваждаме изпечените гьозлемета от тигана и ги намазваме с масло.

Нашите гьозлемета със сирене са готови за сервиране.

Да ви е сладко!

Вижте още:

Пица от макарони на шиш

Мини кексчета с яйца и сирене