баница

Снимка: MateKitchen

Необходими продукти: 

кори за баница – 1 пакет

яйца – 4 бр

сирене – 350 гр

кисело мляко – 250 гр

масло – 80 гр

олио – 30 мл

сода бикарбонат

Начин на приготвяне:

Сипете киселото мляко в купа и угасете содата в него.

След като млякото шупне, добавете яйцата и разбъркайте. Натрошете и сиренето и разбъркайте отново. Оставете встрани и започнете да подготвяте корите.

Смесете олиото и разтопеното масло и разбъркайте добре. Изберете подходящ тиган с диаметър 30 см и обилно намазнете дъното и стените.

Намажете една кора, сложете отгоре още една и намажете и нея. Сложете първите две двойки кори на дъното на тигана, така че краищата им да висят отвън. Третата двойка кори поставете върху тях точно в центъра на тигана и разпределете равномерно от плънката.

Нагънете четвъртата двойка кори на хармоника и поставете върху плънката.

При следващите три двойки кори прегънете малките стърчащи краища и тогава разпределете плънка.

Последната двойка кори намажете и поставете най-отгоре. Подгънете краищата и оформете като капак. Изсипете останалата плънка, разпределете я и добре и завийте големите краища. Намажете обилно с масло и най-отгоре поставете последната единична кора, ако ви е останала такава.

Отново намажете с масло, поставете върху предварително загрят котлон на умерена температура и похлупете с капак. След около 20 минути обърнете баницата върху предварително намазнена с олио или разтопено масло дъска. Отново намазнете тигана и внимателно върнете баницата обратно със суровата страна надолу. Печете още 15-17 минути извадете и сервирайте.

Добър апетит!

Източник: MateKitchen

Вижте още:

Оригинално турско гьозлеме – рецепта