Баница на тиган
Необходими продукти:
кори за баница – 1 пакет
яйца – 4 бр
сирене – 350 гр
кисело мляко – 250 гр
масло – 80 гр
олио – 30 мл
сода бикарбонат
Начин на приготвяне:
Сипете киселото мляко в купа и угасете содата в него.
След като млякото шупне, добавете яйцата и разбъркайте. Натрошете и сиренето и разбъркайте отново. Оставете встрани и започнете да подготвяте корите.
Смесете олиото и разтопеното масло и разбъркайте добре. Изберете подходящ тиган с диаметър 30 см и обилно намазнете дъното и стените.
Намажете една кора, сложете отгоре още една и намажете и нея. Сложете първите две двойки кори на дъното на тигана, така че краищата им да висят отвън. Третата двойка кори поставете върху тях точно в центъра на тигана и разпределете равномерно от плънката.
Нагънете четвъртата двойка кори на хармоника и поставете върху плънката.
При следващите три двойки кори прегънете малките стърчащи краища и тогава разпределете плънка.
Последната двойка кори намажете и поставете най-отгоре. Подгънете краищата и оформете като капак. Изсипете останалата плънка, разпределете я и добре и завийте големите краища. Намажете обилно с масло и най-отгоре поставете последната единична кора, ако ви е останала такава.
Отново намажете с масло, поставете върху предварително загрят котлон на умерена температура и похлупете с капак. След около 20 минути обърнете баницата върху предварително намазнена с олио или разтопено масло дъска. Отново намазнете тигана и внимателно върнете баницата обратно със суровата страна надолу. Печете още 15-17 минути извадете и сервирайте.
Добър апетит!
Източник: MateKitchen
Вижте още: