Питка с декорация за Архангелова задушница

Питка с декорация за Архангелова задушница.

Източник ВИЛИ-Виолета Матева, gotvach.bg

Продукти:
вода – 1 ч.ч. топла
кисело мляко – 1 ч.ч.
мая – 20 гр.
захар – 1 с.л.
сол – 1 равна с.л.
олио – 3 с.л.
яйца – 1 бр.
масло – 1 с.л. меко
брашно – 700 гр.
ПЛЪНКА
сирене – 200 гр.
жълтъци – 1 бр. за намазване
семена – за поръсване
БЯЛО ТЕСТО ЗА ДЕКОРАЦИЯ
брашно
вода
сол

Приготвяне:
Натрошава се маята в чаша топла вода със захарта, разбърква се и оставяме 10-15 минути да шупне. Сипва се в брашното, добавяме олио, масло, сол, яйцето, киселото мляко.

С вилица се разбърква на каша, после се замесва средно меко тесто, което да не лепне. Намазва се с олио тестото и оставяме покрито с домакинско фолио да втаса на топло, докато удвои обема си.

От тестото се отделя топче с големина на ябълка за средата. Останалото се разделя на 8 части. Всяка част с пръсти се разтегля на малка кора, поръсваме с натрошено сирене и навиваме рулце.

С пръсти се точи да стане с дължина 30 см. Двата края се усукват и връзваме на възел, а краищата се събират отдолу. Нареждат се в тавата върху хартия за печене, оставяме да втаса още 15 минути.

Намазва се с разбит жълтък с 1 с. л. олио и поръсваме със сусам и ленено семе. Замесва се бялото тесто за декорация от малко вода, брашно и 1 ч. л. сол. Разточва се и изрязваме кръст.

Поставя се в средата и украсяваме с тиквени семена. Печем в загрята фурна 180 градуса около 40 минути. Изважда се и покриваме с кърпа, за да е мека.

Прочетете още:

Архангелова задушница!