Рибена супа от сафрид

супа

Снимка: MateKitchen

Необходими продукти:

сафрид – 1 кг

лук – 2 глави

моркови – 2 броя

домати – 2 бр

червени чушки – 1 бр

картофи големи – 3 броя

люти чушки – 1-2 бр

бяло вино – 200 мл

лимони – 1 бр

магданоз – 1 връзка

прясна мащерка – 5 стръка

пресен девесил – 4 стръка

черен пипер – 10 зърна

олио – 80 мл

сол на вкус

черен пипер на вкус

Начин на приготвяне: 

Налейте 2 л студена вода в тенджера и сложете в нея измитата и почистена риба. Добавете магданоза заедно с дръжките, мащерката, нарязана на едро глава лук и един морков, зърната черен пипер и 2 лъжици олио. След като водата кипне, варете 20-25 минути.

Отделете рибата и прецедете бульона.

В тиган загрейте останалото олио и задушете нарязания на ситно лук. След като поомекне, добавете обелените и нарязани на ситно моркови. След десетина минути сложете при тях накълцаните сладки и люти чушки, овкусете със сол и черен пипер и задушавайте още десетина минути.

Прехвърлете зеленчуците в прецедения бульон и сложете на котлона да заври. Нарежете картофите на малки кубчета и добевете и тях в тенджерата.

Докато зеленчуците се варят, почистете рибата от костите, главите и опашките. Настържете доматите.

След като картофите омекнат, налейте бялото вино и настърганите домати. Сложете и рибата, разбъркайте добре и след като супата поври 5-6 минути, подправете със ситно нарязания девисил. Свалете от котлона, овкусете с лимон и сервирайте.

Добър апетит!

Източник: MateKitchen

Вижте още:

Хлебчета с брашно от елда и хуск