Рибена супа от сафрид
Необходими продукти:
сафрид – 1 кг
лук – 2 глави
моркови – 2 броя
домати – 2 бр
червени чушки – 1 бр
картофи големи – 3 броя
люти чушки – 1-2 бр
бяло вино – 200 мл
лимони – 1 бр
магданоз – 1 връзка
прясна мащерка – 5 стръка
пресен девесил – 4 стръка
черен пипер – 10 зърна
олио – 80 мл
сол на вкус
черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Налейте 2 л студена вода в тенджера и сложете в нея измитата и почистена риба. Добавете магданоза заедно с дръжките, мащерката, нарязана на едро глава лук и един морков, зърната черен пипер и 2 лъжици олио. След като водата кипне, варете 20-25 минути.
Отделете рибата и прецедете бульона.
В тиган загрейте останалото олио и задушете нарязания на ситно лук. След като поомекне, добавете обелените и нарязани на ситно моркови. След десетина минути сложете при тях накълцаните сладки и люти чушки, овкусете със сол и черен пипер и задушавайте още десетина минути.
Прехвърлете зеленчуците в прецедения бульон и сложете на котлона да заври. Нарежете картофите на малки кубчета и добевете и тях в тенджерата.
Докато зеленчуците се варят, почистете рибата от костите, главите и опашките. Настържете доматите.
След като картофите омекнат, налейте бялото вино и настърганите домати. Сложете и рибата, разбъркайте добре и след като супата поври 5-6 минути, подправете със ситно нарязания девисил. Свалете от котлона, овкусете с лимон и сервирайте.
Добър апетит!
Източник: MateKitchen
Вижте още: