Ориз с гъби и маслини

ориз

Снимка: MateKitchen

Необходими продукти: 

гъби – 500 гр

ориз – 350 гр

лук – 1 глава

моркови – 1 бр

зелени чушки – 2 бр

маслини черни, без костилки – 200 гр

зеленчуков бульон – 1 бр

олио – 50 мл

магданоз – 8 стръка

чубрица на вкус

сол на вкус

черен пипер на вкус

Начин на приготвяне: 

Обелете лука и моркова и ги нарежете на ситно. Почистете чушките от семките и също ги нарежете на малки кубчета.

Почистете гъбите, обелете ги и ги нарежете на четвъртинки.

Загрейте олиото в тиган и задушете лука. Последователно добавете морковите и чушките. Разбъркайте продължете да задушавате зеленчуците. След няколко минути добавете маслините. Разбъркайте и прибавете гъбите. Задушавайте няколко минути и прибавете ориза. Продължете да задушавате, като от време на време разбърквате.

В малка купичка с гореща вода разтворете кубчето зеленчуков бульон и го излейте в тигана. Подправете с малко сол, черен пипер и чубрица. Добавете и накълцан магданоз и разбъркайте. Задушавайте няколко минути, докато оризът поеме течността, след което оттеглете от огъня. Прехвърлете всичко в тава и налейте гореща вода в съотношение с ориза 3:1.

Печете ястието на 170 градуса докато оризът поеме течността и омекне. Поръсете готовия ориз с гъби и маслини с накълцан магданоз и сервирайте.

MateKitchen

Прочетете още:

Вегетарианско пастицио