Ориз с гъби и маслини
Необходими продукти:
гъби – 500 гр
ориз – 350 гр
лук – 1 глава
моркови – 1 бр
зелени чушки – 2 бр
маслини черни, без костилки – 200 гр
зеленчуков бульон – 1 бр
олио – 50 мл
магданоз – 8 стръка
чубрица на вкус
сол на вкус
черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Обелете лука и моркова и ги нарежете на ситно. Почистете чушките от семките и също ги нарежете на малки кубчета.
Почистете гъбите, обелете ги и ги нарежете на четвъртинки.
Загрейте олиото в тиган и задушете лука. Последователно добавете морковите и чушките. Разбъркайте продължете да задушавате зеленчуците. След няколко минути добавете маслините. Разбъркайте и прибавете гъбите. Задушавайте няколко минути и прибавете ориза. Продължете да задушавате, като от време на време разбърквате.
В малка купичка с гореща вода разтворете кубчето зеленчуков бульон и го излейте в тигана. Подправете с малко сол, черен пипер и чубрица. Добавете и накълцан магданоз и разбъркайте. Задушавайте няколко минути, докато оризът поеме течността, след което оттеглете от огъня. Прехвърлете всичко в тава и налейте гореща вода в съотношение с ориза 3:1.
Печете ястието на 170 градуса докато оризът поеме течността и омекне. Поръсете готовия ориз с гъби и маслини с накълцан магданоз и сервирайте.
Прочетете още: