Най-вкусната рецепта за пълнен шаран за Никулден

НЕОБХОДИМИ СЪСТАВКИ:
1 бр. шаран
4 с.л. олио
2 с.л. сол
1 с.л. черен пипер
3 щипки девесил
1/2 бр. лимон
4 стръка мащерка
2 бр. сушени кайсии
3 бр. сушени сини сливи
1 шепа орехи
2 бр. домати
1 бр. морков
1 глава лук
1 купичка ориз
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Шаранът се почиства и измива. Осолява се от двете страни. Напълва се с няколко резена лимон и стръкове мащерка и се оставя да се ароматизира и да отдели излишното количество вода за около 40 минути. Ако разполагате с повече време, може да го оставите през цялата нощ и да го готвите на другия ден.
Сушените сливи и кайсии се накисват във вода за 20 минути. Така омекват и след това се нарязват по-лесно.
Лукът, морковът и един домат се нарязват на ситно и се задушават в олио. Когато омекнат, се добавя измитият ориз. Подправя се със сол и черен пипер. Бъркайте, за да не залепне за дъното. Когато оризът стане прозрачен, се сипва 1 ч.ч. вода и се оставя да поври.
Орехите се нарязват на ситно и се запичат в сух тиган. Така стават много по-хрупкави и ароматни.
Малко преди да отстраните ориза от котлона, се добавят сушените, нарязани плодове и орехите и се разбърква.
Лимоните и мащерката се изваждат от рибата. Шаранът се пълни със сместа, след което се зашива със здрав памучен конец. Поставя се в тава за печене, а около него се сипва останалата смес. Доматът се нарязва на тънки резени и се нарежда отгоре. Тавата се завива с хартия за печене
Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна 30 минути. След това хартията се маха и се запича за още 20.
Готовият шаран се поръсва със ситно нарязан девесил и се гарнира със свежи лимонови резени.
Добър апетит!
Източник: ladyzone.bg
Вижте още: