Най-вкусната рецепта за пълнен шаран за Никулден

Шаран

НЕОБХОДИМИ СЪСТАВКИ:

1 бр. шаран

4 с.л. олио

2 с.л. сол

1 с.л. черен пипер

3 щипки девесил

1/2 бр. лимон

4 стръка мащерка

2 бр. сушени кайсии

3 бр. сушени сини сливи

1 шепа орехи

2 бр. домати

1 бр. морков

1 глава лук

1 купичка ориз

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Шаранът се почиства и измива. Осолява се от двете страни. Напълва се с няколко резена лимон и стръкове мащерка и се оставя да се ароматизира и да отдели излишното количество вода за около 40 минути. Ако разполагате с повече време, може да го оставите през цялата нощ и да го готвите на другия ден.

Сушените сливи и кайсии се накисват във вода за 20 минути. Така омекват и след това се нарязват по-лесно.

Лукът, морковът и един домат се нарязват на ситно и се задушават в олио. Когато омекнат, се добавя измитият ориз. Подправя се със сол и черен пипер. Бъркайте, за да не залепне за дъното. Когато оризът стане прозрачен, се сипва 1 ч.ч. вода и се оставя да поври.

Орехите се нарязват на ситно и се запичат в сух тиган. Така стават много по-хрупкави и ароматни.

Малко преди да отстраните ориза от котлона, се добавят сушените, нарязани плодове и орехите и се разбърква.

Лимоните и мащерката се изваждат от рибата. Шаранът се пълни със сместа, след което се зашива със здрав памучен конец. Поставя се в тава за печене, а около него се сипва останалата смес. Доматът се нарязва на тънки резени и се нарежда отгоре. Тавата се завива с хартия за печене

Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна 30 минути. След това хартията се маха и се запича за още 20.

Готовият шаран се поръсва със ситно нарязан девесил и се гарнира със свежи лимонови резени.

Добър апетит!

Източник: ladyzone.bg

Вижте още:

Хрупкави картофи с пармезан