Коледна баница на розички

Коледна баница на розички.

Източник Мария Божилова, gotvach.bg

Продукти:
кори за баница – 400 гр. фини
сирене – 800 гр. (600 гр. за плънката + 200 гр. за заливка)
яйца – 4 бр. за плънката + 1 бр. за заливката
масло – 100 гр.
кисело мляко – 200 гр.
червен пипер – 1 ч.л.
спанак – 1 шепа листа

Приготвяне:
Яйцата (4 бр.) с киселото мляко се разбъркват много добре. Сиренето се натроша в отделна купа, като не се прибавя към яйцата. Отделя се 200 гр. сирене, което ще се използва за заливката за баницата.

Взимат се три кори и се нареждат една върху друга.

Най-горната кора се намазва с 5 с.л. от сместа от яйцата и се поръсват с част от натрошеното сирене. Прибавя се и парченца масло.

Кората се навива на руло и се нарязва на парчета, като една кора се нарязва на 8 – 10 парченца, в зависимост колко е висока тавата, в която ще се нареждат. По този начин се навиват всички кори.

Всяко парче се нарежда в предварително намазана с масло тава.

Отделеното 200 гр. сирене се разбърква с 1 бр. яйце и се разделя на три части в отделни купички.

В едната купа се прибавя червеният пипер и се разбърква много добре.

В другата купа се прибавя спанакът, който предварително е измит и нарязан на ситно. Разбърква се много добре.

Върху всяко парченце се слага по 1 ч.л. от различните цветове заливка, за да се получат цветни банички, като всяка е с различен цвят.

Печете малките красиви банички 50 минути в предварително загрята фурна на 160°C.

Забодете празнични украси и\или късмети.

Весели празници!

Още по темата:

Рецепта на деня: Баница с месо за трапезата на Стефановден