За Бъдни вечер: Постна содена питка с мед и газирана вода

Содена питка

За домакините, които никога не са пипали тесто, припомняме, че лесно може да замесите тази питка и в планетарния миксер. Важното е да има желание. Ако ще замесвате в планетарен миксер, просто изсипете всички съставки в купата на миксера и включете на степен за месене. Ако се наложи, добавете някоя и друга лъжица брашно, докато тестото отлепи от стените на съда. Всичко друго е описано в рецептата.

Необходими продукти:

500-550 г брашно

10-15 г бакплувер

2 к.л. сода бикарбонат

1 с.л. мед

1 ч.л. сол

1 с.л. ябълков оцет

3 с.л. олио

300 мл. газирана вода

семена – 20 г микс

Начин на приготвяне:

В купа смесете брашното със содата бикарбонат и солта. Добавете и микса от семена.

Разбъркайте сухите съставки и прибавете меда.

Налейте газирана вода, олиото и оцета и започнете да омесвате.

Оформете тестото на топка. Поставете в тава върху хартия за печене. Поръсете питката с брашно.

С остър нож направете дълбоки разрези във формата на кръст.

Поставете в предварително загрята на 220°C фурна за около 10 минути, след което намалете температурата на печене на 180 градуса.

Печете содената питка за около 30 минути.

Да Ви е сладко и Светли празници!