За Бъдни вечер: Постна содена питка с мед и газирана вода

За домакините, които никога не са пипали тесто, припомняме, че лесно може да замесите тази питка и в планетарния миксер. Важното е да има желание. Ако ще замесвате в планетарен миксер, просто изсипете всички съставки в купата на миксера и включете на степен за месене. Ако се наложи, добавете някоя и друга лъжица брашно, докато тестото отлепи от стените на съда. Всичко друго е описано в рецептата.
Необходими продукти:
500-550 г брашно
10-15 г бакплувер
2 к.л. сода бикарбонат
1 с.л. мед
1 ч.л. сол
1 с.л. ябълков оцет
3 с.л. олио
300 мл. газирана вода
семена – 20 г микс
Начин на приготвяне:
В купа смесете брашното със содата бикарбонат и солта. Добавете и микса от семена.
Разбъркайте сухите съставки и прибавете меда.
Налейте газирана вода, олиото и оцета и започнете да омесвате.
Оформете тестото на топка. Поставете в тава върху хартия за печене. Поръсете питката с брашно.
С остър нож направете дълбоки разрези във формата на кръст.
Поставете в предварително загрята на 220°C фурна за около 10 минути, след което намалете температурата на печене на 180 градуса.
Печете содената питка за около 30 минути.
Да Ви е сладко и Светли празници!