Невероятно лесен, бърз и вкусет турски десерт! Да си оближеш пръстите

Бързо, лесно и много вкусно! Какво повече ни трябва за да зарадваме семейството си през уикенда? А в този сладкиш задължително ще се влюбите. Той е традиционен за турската кухня, което автоматично гарантира, че е и невероятно вкусен.
Необходими продукти:
1 литър прясно мляко 3,6%
1 чаша захар
1 пакетче грис ванилия
1 супена лъжица масло
Шоколадов ганаш:
250 мл. течна готварска сметана
160 грама шоколад
Начин на приготвяне:
В подходяща тенджера изсипваме първо 800 мл. от млякото. Изчакваме го да заври и добавяме захарта и гриса, разбъркан в останалите 200 мл. мляко, разбъркваме непрекъснато.
След като сместа се свари я сваляме от котлона, добавяме маслото и отново разбъркваме за последно.
Без да чакаме да изстине, измиваме малка квадратна тава за печене, като я оставяме леко мокра и изсипваме в нея сместа.
След като го загладим го оставяме да изстине на стайна температура.
През това време приготвяме нашия шоколадов ганаш. За целта вземаме 1 сипваме сметаната в подходящ съд, слагаме на котлона и загряваме до точката на кипене.
След това сваляме от котлона и добавяме около 160 грама шоколад и разбъркваме. Нашият ганаш е готов, оставяме го да изстине.
След като сместа от грис и шоколадов ганаш изстинат, можем да добавим ганаша към сместа от грис. Украсяваме по свой вкус.
След това можете да го поставите в хладилника и да го оставите да престои поне 3-4 часа преди сервиране. По желание може да го приготвите предната вечер и да сервирате на следващия ден. Препоръчвам ви със сигурност да опитате този вкусен вкус.
Да ви е сладко!